U Britaniji najviša stopa siromaštva djece među najbogatijim zemljama

Samo su Turska i Kolumbija rangirane ispod Velike Britanije na osnovu statističkih prosjeka dva glavna indikatora.

U Velikoj Britaniji je od 2012. do 2014. i od 2019. do 2021. stopa siromaštva djece povećana za 20 posto (Ilustracija)

Stopa siromaštva djece u Velikoj Britaniji je najviša među najbogatijim zemljama tokom proteklog desetljeća i povećana je za 20 posto, saopćio je UNICEF.

Velika Britanija je rangirana na 37. mjestu od 39 zemalja članica Evropske unije i Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) po stopi siromaštva, prema prihodima za djecu i njihovom uspjehu u smanjenju siromaštva djece u vrijeme prosperiteta, pri čemu je u prvorangiranoj zemlji stopa siromaštva djece najmanja.

Samo su Turska i Kolumbija rangirane ispod Velike Britanije na osnovu statističkih prosjeka ta dva indikatora, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

U Velikoj Britaniji je, prema listi UNICEF-a, od 2012. do 2014. i od 2019. do 2021. godine, stopa siromaštva djece povećana za 20 posto.

Slovenija među najboljim

Na drugom, boljem kraju spektra, Poljska, Slovenija i Latvija su na vrhu liste sa smanjenjem stope siromaštva djece za više od 30 posto.

UNICEF je saopćio da su se u Velikoj Britaniji smanjila izdvajanja za dječije i porodične dodatke i da kao rezultat toga više djece odrasta u siromaštvu.

Britansko Ministarstvo rada saopćilo je da je uložilo napore da se prepolovi stopa inflacije i da se pruži pomoć domaćinstvima za pokrivanje životnih troškova.

Ministarstvo navodi da u Velikoj Britaniji sada ima 400.000 djece manje i 1,7 miliona ljudi manje u potpunom siromaštvu, u poređenju sa 2010. godinom.

Izvor: Agencije