Sunak obećava sprovođenje nezakonitog plana o slanju tražilaca azila u Ruandu

Britanski premijer je obećao da će nastaviti sa realizacijom tog plana koji je uskomešao strasti u vladajućoj Konzervativnoj stranci i ugrozio njegovu lidersku poziciju.

Novi zakon će okončati 'vrtešku pravnih izazova', kaže Sunak (AFP)

Britanski premijer Rishi Sunak rekao je da će uraditi sve što je neophodno da oživi blokirani dogovor o slanju tražilaca azila u Ruandu, čak i ako to znači ignorisanje zakona o ljudskim pravima.

Sunak je na konferenciji za novinare obećao da će nastaviti sa realizacijom tog plana koji je uskomešao strasti u vladajućoj Konzervativnoj stranci i ugrozio njegovu lidersku poziciju, prenosi agencija Beta, pozivajući se na AP.

On je rekao da će novi zakon, smišljen tako da poništi presudu britanskog Vrhovnog suda, okončati “vrtešku pravnih izazova” koji su spriječili Vladu da postupi po sporazumu koji je sklopila sa Ruandom o slanju u tu zemlju migranata koji u Veliku Britaniju stignu preko kanala La Manche.

Grupe za zaštitu prava izbjeglica i pravni stručnjaci oštro su kritikovali plan, koji opisuju kao kršenje britanskih obaveza u oblasti ljudskih prava. Međutim, glavnu političku prijetnju za Sunaka predstavljaju oni članovi njegove stranke koji misle da taj plan nije dovoljno oštar.

Situacija je eskalirala sinoć, kada je državni sekretar za imigraciju Robert Jenrick podnio ostavku, navodeći da vladin zakon “ne ide dovoljno daleko” i da neće imati efekta.

Nezakonit dogovor

Do sada još niko nije poslat u Ruandu na osnovu postignutog dogovora, koji se suočio sa višestrukim pravnim izazovima.

Britanski Vrhovni sud je prošlog mjeseca presudio da je dogovor nezakonit jer Ruanda nije sigurna zemlja za izbjeglice.

Plan za imigrante od ključnog je značaja za cilj britanske vlade da migrante kojima nije odobren azil spriječi da čamcima preko La Manchea iz Francuske dolaze u Veliku Britaniju.

Velika Britanija i Ruanda su u aprilu 2022. postigle dogovor, prema kojem će migranti koji pređu La Manche biti poslati u Ruandu, gdje će njihovi zahtjevi za azil biti obrađeni. U slučaju usvajanja zahtjeva, oni bi mogli da ostanu u Velikoj Britaniji.

Britanska vlada tvrdi da će deportacije obeshrabriti druge migrante da krenu na rizičan put preko La Manchea i da će osujetiti djelovanje bandi koje krijumčare ljude.

Kritičari navode da nije ni etično ni izvodljivo slati migrante u zemlju udaljenu 6.400 kilometara, bez šanse da se ikada nastane u Velikoj Britaniji.

Izvor: Agencije