Španija protjerala dva člana osoblja ambasade SAD-a

Madrid tvrdi da su diskretno deportirani umiješani u regrutiranje špijuna među pripadnicima španske obavještajne službe, piše ‘El Pais’.

Otkriće je stvorilo situaciju bez presedana između dvije savezničke zemlje (Reuters - Ilustracija)

Dva člana osoblja američke ambasade u Madridu, umiješana u regrutiranje špijuna među pripadnicima španske obavještajne službe, diskretno su protjerana iz Španije, piše madridski El Pais.

Ovo otkriće stvorilo je situaciju bez presedana između dvije savezničke zemlje, prenosi Tanjug.

Margarita Robles, ministrica odbrane Španije, koja je i šefica španskog Nacionalnog obavještajnog centra (CNI), pozvala je američku ambasadoricu u Madridu Julissu Reynoso Pantaleon na razgovor.

Ministar vanjskih poslova Jose Manuel Albares također je kontaktirao predstavnika administracije SAD-a u Madridu i prenio mu nelagodu izvršne vlasti Španije, saopćili su izvori iz Vlade.

Postupak protiv agenata

Nedavno je sud u Madridu pokrenuo postupak protiv nekoliko agenata CNI-ja za koje se sumnja da su prenosili informacije Amerikancima.

Agenti CNI-ja su pod istragom zbog odavanja tajni, iako bi činjenice mogle da predstavljaju i težu verziju tog zločina, kao što je izdaja zbog špijunaže, za “pribavljanje ili otkrivanje informacija klasificiranih kao državne tajne”, za šta je zaprijećena kazna između šest i 12 godina zatvora.

Sjedinjene Američke Države su odbile komentirati incident, navodeći da se radi o pitanju obavještajnih službi.

El Pais dodaje da se sumnja da je Vlada Pedra Sanchesa pokušala sakriti slučaj.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada