Peru: Bivši predsjednik pušten iz zatvora nakon 16 godina

Alberto Fujimori je osuđen na 25 godina zatvora zbog teških kršenja ljudskih prava; naredio je pokolj 25 ljudi te prisilnu sterilizaciju domorodačkih žena.

Bivši peruanski predsjednik Alberto Fujimori snimljen dok izlazi iz zatvora sa sinom i kćerom [Renato Pajuelo/AFP]
Alberto Fujimori snimljen dok izlazi iz zatvora sa sinom i kćerom [Renato Pajuelo/AFP]

Bivši peruanski predsjednik Alberto Fujimori (1990-2000), prema odluci Ustavnog suda, pušten je iz zatvora, gdje je za zločine počinjene protiv čovječnosti služio kaznu od 25 godina.

Televizijske snimke pokazale su 85-godišnjeg bivšeg predsjednika u srijedu navečer po lokalnom vremenu kako napušta zatvor Barbadillo, u blizini glavnoga grada Lime.

U utorak je Ustavni sud potvrdio oprost iz 2017. godine dodijeljen bivšem šefu državu iz humanitarnih razloga.

Fujimori (85) boluje od respiratornih i neuroloških tegoba, a njegovi ljekri navode da ima čir na želucu, visok pritisak i rak  na jeziku.

Međuamerički sud za ljudska prava prethodno je bezuspješno pozivao peruanske vlasti da ne primijene odluku o oprostu.

Fujimori je bio osuđen 2009. na 25 godina zatvora zbog teških kršenja ljudskih prava, jer je naredio pokolj 25 ljudi, među njima i dijete, koje je 1991. i 1992. godine počinio tajni eskadron smrti u borbi protiv maoističkog pokreta Sendero luminoso (Svijetle staze).

‘Željezna ruka’ i korupcijski skandali

U predsjedničkom mandatu od 1990. do 2000. godine Fujimori je ojačao ekonomiju Perua ultraliberalnom politikom i uspješno je ratovao protiv gerilskih pokreta Sendero luminoso i Revolucionarnog pokreta Tupac Amaru (chegavarističke orijentacije).

No, vladao je željeznom rukom, praćen korupcijskim skandalima, prenosi dpa.

Po njegovoj naredbi prisilno su sterilizirani deseci hiljada domorodačkih žena, kako bi se smanjio broj djece, jer je visok natalitet bio shvaćen kao prepreka razvoju.

Fujimori je šokantno pobijedio na izborima protukandidata, književnika Marija Vargas-LLosu 1990. godine, a pet godina poslije ponovo je pobijedio tadašnjeg protukandidata, bivšeg generalnog sekretara Ujedinjenih naroda Javiera Pereza de Cuellara, prenosi Reuters.

Dvije godine poslije poslao je tenkove na ulice i zatvorio Kongres, tvrdeći da zastupnici blokiraju njegove napore stabilizacije zemlje.

Godine 1997. Fujimori je pohvaljen jer je uspio osloboditi 71 taoca koji su bili držani u Limi 100 dana.

U zatvoru još dvojica bivših predsjednika

Kongres mu je izglasao nepovjerenje kada su snimke pokazale njegovog šefa obavještajne službe kako podmićuje zastupnika.

Tada je predsjednik Peru, sin japanskih doseljenika, pobjegao u Japan, ali je 2005. godine stigao u Čile, koji ga je izručiio Peruu.

“Ruga se porodicama žrtava… a sada izlazi iz zatvora kao da ništa nije bilo”, kazala je za AFP Gladys Rubina, sestra jedne od žrtava pokolja za koji je Fujimori osuđen.

Fujimori ima četvero djece, a njegova kćerka Keiko Fujimori tri puta se bezuspješno takmičila za predsjednicu države.

Oslobađanjem Fujimorija, u peruanskom zatvoru ostaju još dvojica bivših predsjednika: Alejandro Toledo, koji je optužen za korupciju, te Pedro Castillo, koji je prošle godine nezakonito pokušao raspustiti Kongres.

Izvor: Agencije