Kako su snage otpora spalile izraelski tenk u Gazi

Scene spaljivanja tenka dokaz su da je granata Al-Yassin 105 precizno pogodila kupolu i aktivirala njegovu municiju, kaže vojni i strateški stručnjak general-major Fayez Al-Duwairi.

Eksplozija je nastala kao posljedica eksplozije municije koju je tenk nosio unutar kupole, kaže ekspert (Al Jazeera)

Vojni i strateški stručnjak, general-major Fayez Al-Duwairi, izjavio je da su scene spaljivanja tenka koje su prikazale Brigade Al-Qassam, vojno krilo Islamskog pokreta otpora Hamas, u naselju Shujaiya, istočno od grada Gaza, dokaz da je granata Al-Yassin 105 precizno pogodila kupolu tenka i aktivirala njegovu municiju.

U vojnoj analizi za Al Jazeeru je objasnio da je gađanje bilo sa više tačke, što je nosaču projektila i strijelcu omogućilo idealnu priliku da pogodi kupolu tenka, nakon određivanja mete i nišanjenja, bez fizičkih prepreka pred sobom.

Istakao je da gađanje s visine neminovno znači smrtonosni pogodak nakon što granata probije kupolu tenka, napominjući da su scene paljenja koje su nastale uslijed udara rezultat pogotka projektilom kupole tenka i eksplozije municije koju nosi, a ne posljedica efekta samog projektila.

Dodao je da su u tenku prodorne, fosforne i standardne granate, ponovivši da je eksplozija nastala kao posljedica eksplozije municije koju je tenk nosio unutar kupole.

Što se tiče implikacija govora pripadnika Al-Qassama o ugljenisanju tenka, vojni stručnjak je potvrdio da se u ovom tenku sigurno nalazilo 10 vojnika “i svi u njemu su poginuli”, što dovodi pod znak pitanja tačnost broja žrtava izraelskih vojnika koji je okupacija objavila, a koji je mnogostruko manji od stvarnog.

‘Borci Al-Qassama pažljivo biraju mete’

Napomenuo je da borci Al-Qassama pažljivo biraju mete, navodeći scenu u kojoj jedan od njih propušta buldožer, čekajući opasniju i veću metu, mislivši na tenk koji je kasnije pogođen protuoklopnom granatom.

Pohvalio je metodu koju koriste članovi Al-Qassama kroz timski rad.

Jedan od njih ispaljuje projektil Al-Yassin, a dvojica čekaju u slučaju da vojnici izađu iz tenka i onda ih likvidiraju u slučaju da prvi pogodak nije bio smrtonosan.

Isključio je da će okupacija moći podnijeti ljudske gubitke među svojim vojnicima i rekao da je cijena koju plaćaju veća od povratka zarobljenika koje pokušava osloboditi od snaga otpora nakon operacije “Potop Al-Aksa”.

Pohvalio je Al-Qassamov bataljon Al-Shuja'iya i kazao da je on unikat u historiji ratovanja s dugim stažom, ističući da će gubici u redovima okupacione vojske na ovim prostorima biti teški, što se dogodilo i u Juhr Al-Dik, istočno od centralne regije, kao i Beit Hanounu, u sjevernom dijelu Pojasa Gaze.

Izvor: Al Jazeera