Jevrejski festival svjetla – marš doseljenika i napad na džamiju Al-Aksa

Marš, čiju organizaciju podržava izraelska policija, ima za cilj uklanjanje skrbništva islamskih zadužbina nad džamijom Al-Aksa.

Policija se za marš priprema slanjem dodatnih snaga, što je praksa koja traje od početka rata (Al Jazeera)

Piše: Aseel Al-Jundi

Ekstremističke vjerske grupe su se ove godine na izuzetan način pripremile za festival svjetla (Hanuka na hebrejskom), budući da su najavile organiziranje marša na ulicama Jerusalema u četvrtak navečer, prema onome što se navodi u objavama na društvenim mrežama, mobilizirajući pristalice da sudjeluju u tome.

Prema pozivima koje su širile grupe, marš, čiju organizaciju podržava izraelska policija, ima za cilj uklanjanje skrbništva islamskih zadužbina nad džamijom Al-Aksa i ponovno uspostavljanje potpune jevrejske kontrole nad Jerusalemom i Al-Aksom, kao i da očuva sjećanje na Izraelce koji su izgubili živote u ratu.

Marš će početi u 19:30 sati, prolazeći kroz Damasku kapiju (jednu od kapija u Starom gradu) i kroz uličice Starog grada, završavajući na trgu Al-Burak, zapadno od džamije Al-Aksa, gdje će biti zapaljen prvi plamen menore.

Policija se za nadolazeći marš priprema slanjem dodatnih snaga, što je praksa koja traje od početka rata 7. oktobra, prenosi izraelski list Maariv.

Lani 1.795 ekstremista upalo u džamiju

Stotine oficira i čuvara bit će raspoređene na području Starog grada, džamije Al-Aksa i trga Al-Burak, prema informacijama  ovog lista.

Policija prati pozive muslimanske i jevrejske zajednice za pristup džamiji Al-Aksa putem društvenih mreža, naglašavajući da će se oni intenzivirati noć uoči festivala svjetla i tokom samog praznika, “kako bi se spriječili nemiri i eskalacije s obje strane, unaprijed sprečavajući rasplamsavanje vatre u području Jerusalema i Brda hrama“, navodi list.

Kao dio zvaničnih priprema, okupatorska općina je osvijetlila historijski Jerusalemski zid sa strane Hebronske kapije svjetlosnim displejima, na kojim je i menora, koja je specifična za ovaj praznik, uz poruku “Sretna Hanuka“.

Kada su u pitanju napadi doseljenika na džamiju Al-Aksa tokom ovog praznika, oni će trajati pet dana, od iduće nedjelje do četvrtka.

Ekstremističke grupe su pozvale pristalice da učestvuju u njima, uz napomenu da je, prema podacima Odjela za islamske zadužbine, prošle godine tokom festivala svjetla 1.795 ekstremista upalo u džamiju.

Slavljenje ovog praznika oživljava uspomenu na ono što je poznato kao “pobjeda Hasmonejaca“ u njihovoj pobuni protiv Grka u razdoblju “Drugog hrama“.

Prema tvrdnjama Jevreja, Grci su im uskraćivali prava i zabranjivali jevrejsko bogosluženje, a rezultat te pobune bila je okupacija Jerusalema i zamjena jevrejske vladavine grčkom.

Al-Aksa prolazi kroz najkritičniju fazu

Jedan od najvažnijih simbola ovog praznika je menora, sa koje se svakog dana pali novi plamen tokom osam dana.

Jevreji tvrde da su, kada su zauzeli Jerusalem i nakon pobjede ušli u Hram, pronašli mali vrč s čistim uljem koje se trebalo potrošiti nakon paljenja plamena prve noći, ali je “čudo“ potrajalo osam dana.

Prije početka festivala svjetla, službeni rabinat u Izraelu će postaviti slavljeničku menoru na trgu Al-Burak, kako bi svaku noć palio svijeće.

Ekstremističke grupe pokušavaju prokrijumčariti menore kako bi ih zapalile unutar džamije Al-Aksa tokom praznika, ili nastoje u njoj zapaliti vatru na razne načine, uključujući korištenje “upaljača“.

Blagoslovljena džamija Al-Aksa “već 60 dana prolazi kroz najkritičniju fazu u svojoj historiji od okupacije svetog grada“, kazala je Vrhovna islamska vlast u Jerusalemu, predvođena šejhom Ikrimom Sabrijem.

“Muslimanima je gotovo u potpunosti onemogućen pristup džamiji od okupatorskih vlasti, iskorištavajući zaokupljenost svijeta i medija brutalnim masakrima i zločinima koji se dešavaju u Gazi“, dodaje se u izjavi koja je dostavljena Al Jazeeri.

Paralelno s ovim ograničenjem, izraelske vlasti dopuštaju ekstremistima da ilegalno upadaju u džamiju i prakticiraju svoje rituale, što predstavlja prisvajanje prava nad džamijom Al-Aksa i mijenjanje trenutne situacije u njoj.

Osim toga, postavlja se temelj za njeno rušenje ili podjelu, s namjerom pripreme za uspostavljanje njihovog navodnog hrama, navodi islamska vlast.

‘Očiti napad na palestinski narod’

Islamska vlast je u saopćenju pozvala na nužnost okupljanja i kretanja ka džamiji Al-Aksa, kao i na obavljanje molitve na ulicama u slučaju da okupacija spriječi vjernike da dođu do nje.

Upozorila je okupatorsku vlast i doseljenike da ne nastavljaju s provođenjem svojih planova u džamiji, ističući da takvo postupanje “predstavlja prijetnju da im raznese u lice čitavu islamsku zajednicu“, dodavši da su “trenutni događaji u Gazi direktna posljedica njihovog oglušavanja na naša upozorenja i vapaje koje smo im neprestano upućivali“.

Palestinsko Ministarstvo vanjskih poslova i iseljenika je u saopćenju izjavilo da s velikom ozbiljnošću posmatra ovaj marš i njegove posljedice na situaciju u okupiranom Istočnom Jerusalemu.

Ministarstvo je marš u četvrtak ocijenilo kao “očiti napad na palestinski narod i jordansko hašemitsko čuvanje svetih mjesta u Jerusalemu”, naglašavajući da to “predstavlja jasno kršenje rezolucija Ujedinjenih naroda, koje potvrđuju da je Istočni Jerusalem neodvojivi dio palestinske okupirane teritorije od 1967. godine te da je glavni grad Palestine“.

 

Izvor: Al Jazeera