Erdogan najavio novu eru u odnosima Turske i Grčke

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i grčki premije Kyriakos Mitsotakis kopredsjedavali će petim sastankom Vijeća za saradnju na visokom nivou dvije zemlje,

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis i turski predsjednik Tayyip Erdogan tokom konferencije za novinare u vili Maximos u Atini, Grčka, 7. decembra 2023. (REUTERS/Louisa Gouliamaki)
Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis i turski predsjednik Tayyip Erdogan tokom konferencije za novinare u vili Maximos u Atini, Grčka, 7. decembra 2023. (REUTERS/Louisa Gouliamaki)

Između Ankare i Atine nema nerješivih pitanja uprkos nekim neslaganjima, izjavio je danas turski predsednik Recep Tayyip Erdogan i naveo da Turska želi nastavi pozitivan zamah postignut u bilateralnim odnosima dvije zemlje, izvijestio je Reuters.

Erdogan je, poslije sastanka sa grčkim premijerom Kyriakosom Mitsotakisom u Atini, najavio da će ministri vanjskih poslova dvije zemlje razgovarati o sporovima u Egejskom moru i vjeruje da bi bilo dobro da se održavaju godišnji razgovori na visokom nivou.

“Između nas nema nerješivog pitanja. Dokle god se fokusiramo na širu sliku i ne završavamo kao oni koji pređu more i utope se u rijeci”, rekao je Erdogan i dodao da dva NATO saveznika žele povećati obim bilateralne trgovine na deset milijardi dolara.

Nova era u odnosima Turske i Grčke

Tokom posjete Atini, Erdogan se prethodno sastao sa grčkom predsjednicom Katerinom Sakellaropoulouom i najavio “novu eru u odnosima između Turske i Grčke.

Sakellaropoulou je kasnije izjavila da je “važno održavati pozitivnu klimu” i da dvije zemlje “rade zajedno na očuvanju mira i dobrosusedskih odnosa u korist našeg naroda”.

Iako je 2021. godine došlo do određenih poboljšanja, nekoliko pitanja ostaje neriješeno između dvije susjedne zemlje.

Turska, članica NATO-a više od 70 godina, protestirala je zbog ponovljenih provokativnih akcija i retorike Grčke u regiji posljednjih godina, uključujući naoružavanje otoka u blizini turske obale koja su demilitarizirna prema dugogodišnjim sporazumima, navodeći da takvi potezi osujećuju napore u dobroj namjeri ka miru.

Izvor: Agencije