Brigade al-Qassam: Uništili smo 135 izraelskih vojnih vozila za 72 sata

Vojni ogranak Hamsa je objavio kako su njegovi pripadnici ubili ili ranili desetke okupatorskih vojnika tokom borbi u raznim područjima Pojasa Gaze.

Detalj jednog od napada Brigada al-Qassam (Al Jazeera)

Pripadnici Brigada al-Qassam, vojnog krila palestinskog Hamasa, u četvrtak su objavili kako su potpuno ili djelimično uništili 135 vozila izraelske vojske, te ubili ili ranili desetke okupatorskih vojnika tokom borbi u raznim područjima Pojasa Gaze tokom posljednja 72 sata.

U saopćenju, u kojem se sumiraju operacije jedinice u posljednja tri dana, navodi se kako su izraelske pogibije ili ranjavanja posljedica eksplozija na otvorima tunela ili u zgradama. Ranije danas je objavljeno kako je vojno krilo Hamasa napalo pješadijsku jedinicu od 15 izraelskih vojnika sa tri eksplozivna uređaja, te kako su ubili i ranili veći broj njih.

Brigade al-Qassam također navode kako su njihovi pripadnici iz snajpera pogodili dva izraelska vojnika lokalno napravljenom puškom “Ghoul” (zloduh) u četvrti Al-Shurajiya na istoku grada Gaze, te još dvojicu dvojnika sjeveroistočno od grada Khan Younis.

Dodaju kako su njegovi borci postavili poteznu bombu na otvor tunela u području Sheikh Radwan koju su aktivirali izraelski vojnici i tako ili poginuli ili bili ranjeni.

Raketni napad

U Beit Lahiji, na sjeveru Pojasa Gaze, Brigade al-Qassam gađale su dva oklopna transportera projektilima “Al-Yassin 105”. Također su se sukobili i na istoku grada Khana Younisa sa pješadijskim izraelskim vodom od šest vojnika koje su ili ubili ili ranili i zaplijenili im robota kojeg su imali u posjedu.

Dalje se navodi kako su gađana četiri izraelska tenka i vojnik buldožer na istoku od Khana Younisa.

Izraelska vojska je potvrdila kako su ubijena četiri vojnika, dok ih je sedam ranjeno tokom sukoba sa otporom u Pojasu Gaze. Dan ranije je objavljena pogibija 10 izraelskih vojnika, a ukupno je potvrđena pogibija 92 izraelska vojnika i oficira od početka kopnene okupacije, a 413 od početka Operacije Potop Al-Akse 7. oktobra.

Izvor: Al Jazeera