Brazil raspoređuje trupe na granici s Venecuelom

Venecuela je ponovo pokrenula priču o anketiranju oblasti Essequibo, koju kontrolira Gvajana, što je povećalo napetosti u regiji.

Brazilska vojska pojačava prisustvo u regiji kao dio napora da 'garantira nepovredivost teritorije' (Arhiv/Reuters)

Brazil raspoređuje trupe duž granice s Venecuelom, nakon što je Caracas objavio planove da u svoju teritoriju uključi naftom bogatu regiju Essequibo, koju kontrolira Gvajana.

Brazilska vojska je saopćila da pojačava prisustvo u regiji, kao dio napora da “garantira nepovredivost teritorije”, prenosi BBC, pozivajući se na AFP.

Venecuela je ponovo pokrenula priču o anketiranju regije Essequibo, koja je sporna još od 19. vijeka, kada je Gvajana bila britanska kolonija, nakon što su prije nekoliko godina otkrivene rezerve nafte i plina na dnu mora.

Tenzije između dvije zemlje rastu od venecuelanskog referenduma održanog u nedjelju, na kojem je više od 95 posto birača podržalo vladino polaganje prava na Essequibo.

Trupe Gvajane u visokoj pripravnosti

Predsjednik Venecuele Nicolas Maduro je poslije referenduma zatražio od državne naftne kompanije da izda dozvole za eksploataciju u Gvajani i predložio da Narodna skupština usvoji zakon kojim bi ta oblast postala dio Venecuele.

U regiji raste zabrinutost, dok Gvajana svoje trupe drži u visokoj pripravnosti, a brazilska vojska premješta više vojnika u pogranični grad Boa Vista, glavni grad države Roraima, ali i dovodi više naoružanih vozila.

Svaki vojni upad Venecuele će biti logistički izazovan za Caracas, pošto bi venecuelanski vojnici morali proći kroz brazilsku teritoriju kako bi ušli u Essequibo, zbog zahtjevnog terena na drugim mjestima.

Helikopter gvajanske vojske sa sedam ljudi nestao je u srijedu u blizini granice s Venecuelom.

Načelnik štaba vojske Gvajane Omar Kan je rekao kako nema “informacija koje sugeriraju da je Venecuela umiješana“ u njegov nestanak.

Izvor: Agencije