Američka štampa: Rusija je regrutirala više od 100.000 osuđenih kriminalaca da se bore u Ukrajini

Stručnjaci kažu da razmjere regrutiranja zatvorenika govore o ozbiljnom nedostatku radne snage s kojim se Kremlj suočava.

Ruske snage u Ukrajini, februar 2023. (Getty)

Izvještaj koji je objavio američki magazin Newsweek otkriva da je Rusija regrutirala više od 100.000 zatvorenika osuđenih za različita krivična djela ₋ među kojima je do sada i 1.000 žena ₋ da se bore u redovima njene vojske u Ukrajini otkako je izbio rat u toj zemlji u februaru 2022. godine.

Newsweek je objavio da je ove brojke dobio od Vladimira Osechkina, ruskog disidenta koji živi u egzilu i na čelu je grupe koja brani prava zatvorenika. Magazin dodaje da brojke otkrivaju razmjere onoga što kritičari nazivaju “grabežljivim” metodama regrutiranja koje primjenjuje ruski predsjednik Vladimir Putin.

Osechkina je američkom časopisu pokazao spisak nekih regrutiranih zatvorenika, koji mu je, kako je rekao, dao izvor u ruskoj saveznoj upravi za zatvore, pored slika sa sigurnosnih snimaka u zatvoru. Dodao je da više od hiljadu ovih zatvorenika gine svake sedmice u ratu.

Pripadnici etničkih manjina

Newsweek navodi da je do sada regrutirano oko hiljadu zatvorenica, a rusko Ministarstvo odbrane je uglavnom angažiralo osuđenice iz republika u kojima žive etničke manjine u Ruskoj Federaciji, među kojima su Dagestan na Kavkazu, Jakutija u sjeveroistočnom Sibiru, Burjatija, u blizini rusko-mongolske granice, i regija Krasnojarsk.

Na spisku zatvorenika se nalaze i stariji muškarci, koji su prešli starosnu granicu za penzioniranje, kako bi se borili u Ukrajini, navodi se u ekskluzivnom izvještaju. Među regrutiranim zatvorenicima su i imena ubica, pa čak i sataniste osuđene za ritualno ubistvo četvorice tinejdžera.

Časopis je istakao da je ruskog državljanina Nikolaja Ogolobyaka, koji je priznao da je član sekte sotonista i koji je osuđen na dvije decenije zatvorske kazne zbog “ritualnog” ubistva četiri tinejdžera, predsjednik Vladimir Putin pomilovao u zamjenu za učešće u ratu.

Veliki nedostatak radne snage

Stručnjaci kažu da razmjere regrutiranja zatvorenika govore o ozbiljnom nedostatku radne snage s kojim se Kremlj suočava. Dodali su da to otkriva u kojoj mjeri Putin preferira “jednokratno” osoblje, umjesto da mobilizira mlade iz urbanih sredina, što može imati političke posljedice.

Prema ekskluzivnom izvještaju Newsweeka, novačenje u zatvorima pokrenula je sada raspuštena plaćenička grupa Wagner u ljeto 2022. godine, koju je predvodio njen pokojni vođa Jevgenij Prigožin. Vođa ove plaćeničke grupe je namamio zatvorenike odlukom Kremlja o njihovom pomilovanju i novčanim poticajima u zamjenu za služenje vojnog roka od šest mjeseci u Ukrajini.

Časopis saznaje da je odgovornost za regrutiranje osuđenih za krivična djela prebačena na Kremlj ranije ove godine.

Šefica organizacije Russia Behind Bars (Rusija iza rešetaka), koja brani prava zatvorenika, navodi da je Prigožin od 1. februara prestao regrutirati osuđene zatvorenike u ruskim zatvorima, te kako su predstavnici ruskog Ministarstva odbrane mjesecima vrbovali osuđenike.

Namamljivanje novcem i pomilovanjima

U drugom izvještaju na istu temu, američki list The Wall Street Journal je objasnio da je mnogim osuđenicima bio primamljiv novac i pomilovanje od kazne, što je nadjačalo njihov strah od smrti.

List je naveo da je sreo regrute iz jedinice “Oluja Z” zarobljene u Ukrajini, koji su rekli da im je Rusija dala puške iz sovjetskog doba i bacila ih u “uzaludne” napade na dobro branjene ukrajinske položaje.

“Oluja Z” je ozloglašena borbena jedinica koju je Rusija koristila za izvođenje napada na prve borbene linije u Ukrajini.

List također prenosi da je borac iz iste jedinice rekao da zarađuje 70.000 ruskih rubalja mjesečno, što je duplo više od prosjeka u dijelu Rusije u kojem živi.

“Imao sam dvije opcije: ili da truhnem u zatvoru još osam godina, ili da pokušam preživjeti šest mjeseci u Ukrajini”, rekao je.

WSJ prenosi priču o Igoru Sofonovu, koji je bio u zatvoru i izlazio iz njega 20 godina zbog umiješanosti u šverc droge, sve dok se nije pridružio jedinici “Oluja Z”.

Iz rata se vratilo 30.000

Njemu i njemu sličnima obećana je sloboda ako odsluže rok od 6 mjeseci. Prema pisanju lista, Sofonov je preživio i vratio se u Rusiju. On je među blizu 30.000 bivših zatvorenika, od kojih su mnogi proveli duge periode u zatvoru jer su počinili nasilne zločine, a potom su se vratili svojim kućama da uživaju na slobodi.

Mnogi od njih pate od trauma zbog ratnog iskustva, jer su jedinice u čijem su sastavu osuđeni zatvorenici korištene za izvođenje većine gotovo samoubilačkih napada, navodi WSJ koji imao uvid u sudske dokumente.

U tim dokumentima se također navodi ₋ pored svjedočenja koje su novinama dali prijatelji i rođaci osumnjičenih i žrtava i izvještaja u ruskim medijima ₋ da su mnoge zajednice širom Rusije bile izložene desecima “brutalnih” zločina koje su počinili osuđenici koji su se vraćali sa ratišta u Ukrajini. Aktivisti za ljudska prava saopćili su da je na desetine drugih zločina ostalo neprijavljeno.

Gubitak osjećaja sigurnosti

Anna Pekaryova, čiju je baku u martu ubio osuđeni kriminalac Ivan Rossomakhin, rekla je da se ne osjeća sigurno jer “na hiljade kriminalaca luta ulicama njenog sela, koje se nalazi oko 950 kilometara istočno od glavnog grada Moskve”. Kažu da je Rossomakhin hodao okolo zamahujući sjekirom i noseći vile, nakon što se vratio iz borbe sa Wagnerovim snagama u Ukrajini.

Prema izvještaju lista, Putinova “vojska osuđenih zločinaca” pretrpjela je velike gubitke, prvo pod komandom Jevgenija Prigožina, a zatim kao “kaznene” jedinice ruske vojske, formirane nakon što se vođa Wagner grupe pobunio protiv vojne komande, malo prije njegove smrti u avionskoj nesreći u avgustu.

WSJ smatra da je primamljivanje osuđenika time da će dobiti slobodu bio način da se poveća broj boraca bez potrebe za naređivanjem dodatne mobilizacije većeg broja rezervista, što u Rusiji “nije baš popularno”.

Putin je u junu priznao da je pomilovao bivše osuđenike, te kako neki od njih ponovo čine zločine. U tom kontekstu je rekao: “Ovo je neizbježno. Negativne posljedice su minimalne”.

Izvor: Agencije