UN upozorava na ‘užase’ i ‘zvjerstva’ dok Izrael pojačava napad na Gazu

Dužnosnici UN-a pozivaju Izrael, Hamas i svjetske sile da zaustave ‘apokaliptične’ scene, dok Palestinci uzalud traže sigurnost.

Izrael je intenzivirao i proširio napade na Gazu (AFP)

Dužnosnici Ujedinjenih nacija upozorili su na povećan rizik od “zvjerskih zločina” u Gazi”, kao i na to da Palestinci trenutno žive u “potpunom užasu koji se produbljuje” dok Izrael intenzivira napad na enklavu.

Govoreći na konferencije za medije, visoki komesar Ujedinjenih nacija za ljudska prava Volker Türk pozvao je Izrael, Hamas i međunarodne aktere od utjecaja da spriječe “zločine”, dok izraelsko napredovanje u južnom dijelu Gaze raseljene Palestince koji nemaju gdje pobjeći ostavlja “satjerane u kut”.

“Palestinci u Gazi žive u krajnjem, sve dubljem užasu”, rekao je Türk, podsjećajući na raseljavanje i milione Palestinaca kojima su sistematski uskraćena osnovna ljudska prava i koji preživljavaju u nesigurnim, prenapučenim i nehigijenskim uvjetima bez ikakve sigurnosti.

“Moje kolege su situaciju u Gazi opisale kao ‘apokaliptičnu’. U ovakvim okolnostima postoji povećan rizik od zločina”, dodao je.

Agencija Ujedinjenih nacija za palestinske izbjeglice (UNRWA) ponovila je njegove riječi, upozoravajući da se situacija u Gazi “pogoršava iz minute u minutu”.

“U Gazi je u toku još jedan val raseljavanja”, napisala je UNRWA na društvenoj mreži X, označivši enklavu kao “jedno od najopasnijih mjesta na svijetu”.

Govoreći povodom Dana ljudskih prava koji se obilježava 10. decembra, Türk je istakao da je historija pokazala da ovakvo nepoštivanje ljudskih prava može dovesti do događaja za koje je svijet rekao da se nikada više ne smiju dogoditi.

Upozorio je i na opasnost od nekažnjivosti, pozivajući na istragu svih tvrdnji o ratnim zločinima protiv civila i talaca koje su počinili Izrael ili Hamas.

Primjećujući “alarmantnu” eskalaciju “militiariziranog nasilja” na okupiranoj Zapadnoj obali i istočnom Jerusalemu, Türk je pozvao “izraelske vlasti da poduzmu hitne korake kako bi okončali široko rasprostranjenu nekažnjivost takvih kršenja”.

Dužnosnik UN-a primjetio je nezakonita ubistva, porast nasilja doseljenika, sve više proizvoljnih pritvaranja, zlostavljanja, seksualnog nasilja, kao i alarmantan porast smrti Palestinaca u pritvorima.

Optužbe o seksualnim zločinima koje su počinili borci Hamasa nad taocima također moraju biti u potpunosti istraženi, dodao je.

“Nasilje i osveta samo će dovesti do još više nasilja”, istakao je. “Jedino rješenje je okončati okupaciju i postići dvodržavno rješenje.”

Međunarodna zajednica mora jednoglasno insistirati na prekidu vatre, poručio je.

Najmanje 16.248 Palestinaca ubijeno je u Gazi od 7. oktobra, otkako je Hamas pokrenuo napade na Gazu u znak osvete na Hamasov napad na južni Izrael u kojem je ubijeno oko 1.200 ljudi.

Ove godine obilježava se 75. godišnjica Opće deklaracije o ljudskim pravima koja je donesena 10. decembra 1948. godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada