Uhapšeni krijumčari koji su slali mladiće iz Nepala u rusku vojsku

Policija u Nepalu uhapsila je deset osoba zbog sumnje da su nezaposlenim mladićima uzimali novac za putne vize, da bi ih zatim ilegalno regrutirali u rusku vojsku u Ukrajini.

Nepalski vojnici služili su u britanskoj i indijskoj vojsci od kako je Indija stekla nezavisnost 1947. [Phil Noble/Reuters]

Policija u Nepalu uhapsila je deset osoba zbog sumnje da su nezaposlenim mladićima uzimali velike količine novca za putne vize, da bi ih zatim ilegalno regrutirali u rusku vojsku, izjavio je u srijedu visoki policijski dužnosnik.

Nepal je ove sedmice zatražio od Moskve da prestane s regrutacijom njihovih državljana u rusku vojsku te da prethodno regrutirane Nepalce vrati u tu himalajsku državu, nakon što je ubijeno šestero Nepalaca koji su služili u ruskoj vojsci.

Šef policije u glavnom gradu Katmanduu Bhupendra Khatri kazao je da se u pritvoru nalazi deset osumnjičenika, koji su uglavnom nezaposlenim mladim osobama naplaćivale 9.000 dolara te ih potom, preko Ujedinjenih Arapskih Emirata, poslali u Rusiju s “turističkom vizom”, no tamo ih je čekalo regrutiranje u vojsku.

“Radi se o krijumčarenju ljudima i organiziranom kriminalu. O ovom slučaju razgovaramo s državnim tužiteljima te ćemo ih uskoro izvesti pred sud”, izjavio je Khatri.

Gurke služili u britanskoj i indijskoj vojsci

Nepal, država između Kine i Indije, također je uputila zahtjev Rusiji, koja je od februara prošle godine u ratu s Ukrajinom, da osigura odštetu članovima porodica Nepalaca ubijenih u ruskoj uniformi, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Nepalski vojnici, poznati pod nazivom Gurke, služili su u britanskoj i indijskoj vojsci nakon nezavisnosti Indije 1947.godine, prema sporazumu između tri zemlje, gdje su se istakli hrabrošću i borilačkim vještinama.

S druge strane, Nepal nema sličan sporazum sklopljen s Rusijom.

Milioni Nepalaca rade u Južnoj Koreji, Maleziji i na Bliskom istoku, većina njih kao radnici u industriji i na gradilištima.

Izvor: Agencije