U rijetkom putovanju na Bliski istok: Putin se sastao s čelnicima UAE i Saudijske Arabije

Ruski lider jača partnerstvo sa zaljevskim zemljama dok se Moskva suočava sa sve većom izolacijom Zapada.

Predsjednik UAE-a šeik Mohamed bin Zayed Al Nahyan sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom (Reuters)

U pratnji četiri ruska borbena aviona, ruski predsjednik Vladimir Putin napravio je jednodnevnu turneju na Bliskom istoku, tokom koje je posjetio Ujedinjene Arapske Emirate, prije odlaska u Saudijsku Arabiju.

Putin je u srijedio sletio u Abu Dhabi, glavni grad Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji je domaćin klimatskog samita COP28 Ujedinjenih nacija.

Predsjednik te zaljevske zemlje šeik Mohammed bin Zayed Al Nahyan dočekao je Putina u predsjedničkoj palači, nazvši ga “dragim prijateljem”, a avioni Ujedinjenih Arapskih Emirata pozdravili su čelnika Kremlja nadlijećući i ostavljajući trag u bojama ruske zastave..

“Drago mi je što se ponovo srećemo”, rekao je šeik Mohammed. Kasnije je rekao da su razgovarali o “važnosti jačanja dijaloga i saradnje kako bi osigurali stabilnost i napredak”.

“Naši odnosi, uglavnom zahvaljujući vašem položaju, dosegnuli su neviđeno visok nivo”, rekao je Putin šeiku Muhamedu. “UAE je glavni trgovinski partner Rusije u arapskom svijetu”, dodao je.

Brojne teme

Putin je rekao da Rusija i UAE sarađuju u sklopu OPEC+, čije članice crpe više od 40 posto svjetske nafte.

Nakon UAE, Putin putuje u Saudijsku Arabiju na svoj prvi sastanak uživo s Mohammedom bin Salmanom od oktobra 2019. Njegova zadnja posjeta regiji bio je u julu 2022. godine, kada se sastao s vrhovnim vođom ajatolahom Alijem Hameneijem u Iranu.

Nije odmah jasno što Putin, koji je rijetko napuštao Rusiju od početka rata u Ukrajini, konkretno namjerava pokrenuti u vezi s tržištem nafte s prijestolonasljednikom najvećeg svjetskog izvoznika sirove nafte, samo nekoliko dana nakon što je zbog nesuglasica odgođen ključni sastanak OPEC+.

Kremlj je rekao da će, osim o nafti, razgovarati i o ratu između Izraela i Hamasa, situaciji u Siriji i Jemenu i pitanjima poput osiguravanja stabilnosti u Zaljevu.

Izvor: Agencije