Rusija odbila ponudu SAD-a da oslobodi Whelana i Gershkovicha

Administracija u Washingtonu dala je novu ponudu, čiji cilj je bio da se iz ruskih zatvora oslobode dvojica Amerikanaca, ali je Moskva to odbila.

Paul Whelan nalazi se u ruskom zatvoru od decembra 2018. godine (Reuters)

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena dala je Rusiji novu ponudu, čiji cilj je bio da se iz ruskih zatvora oslobode Amerikanci Paul Whelan i Evan Gershkovich, ali je Moskva to odbila.

Glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller nije govorio o detaljima ponude, niti zašto ju je Rusija odbila, ali informacija koju je otkrio sugerira da Washington i dalje pregovara s Moskvom kako bi pokušao dovesti Whelana i Gershkovicha kući, prenosi Tanjug, pozivajući se na Glas Amerike (VoA).

“Rusi su odbacili prijedlog, ali nas to neće spriječiti da nastavimo raditi sve što možemo da obojicu dovedemo kući”, rekao je on na konferenciji za novinare u Washingtonu.

Optužbe za špijunažu

Whelan, ekspert za korporativnu bezbjednost iz Michigana, nalazi se u ruskom zatvoru od decembra 2018. godine, kada je uhapšen po optužbama za špijunažu.

Osuđen je na 16 godina zatvora, a on i američka vlada odbacuju optužbe.

Gershkovich, novinar američkog lista Wall Street Journal (WSJ), priveden je u martu dok je bio na novinarskom zadatku u ruskom gradu Jekaterinburgu, oko 2.000 kilometara udaljenom od Moskve.

Ruske vlasti su ga optužile za špijunažu, a Gershkovich i WSJ negiraju optužbe.

Izvor: Agencije