Italija obavijestila Kinu da napušta inicijativu Pojas i put

Italija je 2019. postala prva i do sada jedina velika zapadna država koja se pridružila kineskoj inicijativi Pojas i put.

Kada je premijerka Giorgia Meloni preuzela dužnost prošle godine, kazala je kako želi da se povuče iz sporazuma sa Kinom (Reuters)

Italija je službeno obavijestila Kinu da napušta inicijativu Pojas i put (BRI), izjavila su u srijedu za Reuters dva vladina izvora, čime je okončana višemjesečna sumnja u budućnost Rima u tom ambicioznom projektu.

Italija je 2019. postala prva i do sada jedina velika zapadna država koja se pridružila programu, odbacujući zabrinutost Sjedinjenih Američkih Država da bi to omogućilo Kini da preuzme kontrolu nad osjetljivim tehnologijama i vitalnom infrastrukturom, prenosi Fena.

Kada je premijerka Giorgia Meloni preuzeo dužnost prošle godine, kazala je, međutim, kako želi da se povuče iz sporazuma, koji je napravljen po uzoru na stari Put svile koji je povezivao Kinu sa Zapadom, navodeći da nije donio značajne dobitke Italiji.

Obavijest o povlačenju

Sporazum iz 2019. ističe u martu 2024. i automatski bi bio obnovljen osim ako Rim nije dao pismeno upozorenje najmanje tri mjeseca unaprijed da se povlači.

Vladin izvor je kazao da je Peking dobio pismo “proteklih dana” u kome se obavještava kineska vlada da Italija neće obnoviti pakt.

“Imamo svaku namjeru da održavamo odlične odnose s Kinom, čak i ako više nismo dio Inicijative Pojas i put”, rekao je drugi izvor iz vlade.

“Druge zemlje G7 imaju bliže odnose s Kinom od nas, uprkos činjenici da nikada nisu bile u (BRI)”, dodao je.

Italija će preuzeti predsjedavanje G7 2024. godine.

Izvor: Agencije