Organizacije za ljudska prava tuže Nizozemsku zbog isporuke dijelova za vojne avione Izraelu

Nevjerovatno je da se na Gazu bacaju bombe zahvaljujući nizozemskoj vojnoj podršci, saopćile su organizacije za ljudska prava

Izrael je iskoristio avion F35 za bombardovanje Gaze (Reuters)

Organizacije za ljudska prava su podigle optužnicu protiv nizozemske vlade u ponedjeljak, zbog toga što je Izraelu isporučila dijelove za avione F35, naglašavajući da to doprinosi kršenju međunarodnog prava i može učiniti Nizozemsku saučesnicom u potencijalnim ratnim zločinima.

Vojni izvoz čini Nizozemsku saučesnicom u kršenju zakona o ratovanju i izvršavanju kolektivnog kažnjavanja stanovnika Pojasa Gaze, koji se već približno dva mjeseca suočavaju sa izraelskim ratom, izjavila je jedna od organizacija koje su podigle optužnicu.

Organizacija je kazala da je „nevjerovatno“ da se na Gazu bacaju bombe zahvaljujući nizozemskoj vojnoj podršci, ističući da se ta podrška mora okončati.

Također, istaknula je važnost sprečavanja ubijanja civila iznad ispunjavanja trgovačkih i političkih obaveza Nizozemske prema zemljama saveznicama.

Dagmar Oudshoorn, direktorica Amnesty Internationala, izjavila je da se isporukom oružja Izraelu Nizozemska izlaže riziku da postane saučesnica u kršenju međunarodnog humanitarnog prava.

Amerika upravlja operacijom

Prošlog mjeseca, nizozemske vlasti su izjavile da nije sasvim jasno imaju li ovlasti za intervenciju u isporukama koje su dio operacije pod vodstvom SAD-a, a koja obuhvata opremanje svih kompanija u programu F35 vojnim dijelovima.

Vlada je u pismu Parlamentu navela da nije moguće potvrditi eventualnu umiješanost slučaja F35 u ozbiljna kršenja humanitarnog prava ratovanja na osnovu dostupnih informacija o izraelskim lovcima F35.

Slučaj je povezan sa Nizozemskom, gdje se nalazi jedno od nekoliko regionalnih skladišta za dijelove aviona F-35 u vlasništvu SAD-a, koji se potom distribuiraju zemljama koje ih zatraže, uključujući i Izrael.

Izricanje presude u vezi s ovim slučajem očekuje se unutar otprilike dvije sedmice.

Zračni napadi Izraela na Pojas Gaze rezultirali su smrću 15.899 i ranjavanjem 42.000 osoba te uništavanjem oko 60 posto objekata u Pojasu.

Izvor: Agencije