Nigerija: Vojska ‘slučajno’ bombardirala selo, poginulo 85 osoba

Guverner Kadune Uba Sani rekao je da je bombardiranje sela ‘šokantno’ i pozvao na hitnu istragu incidenta.

Nigerija se suočava s napadima naoružanih bandi, kao i oružanih organizacija Boko Haram i ISWAP u različitim dijelovima zemlje (Reuters)

Najmanje 85 osoba poginulo je uslijed “slučajnog” bombardiranja sela u državi Kaduna, koje su izvele Nigerijske zračne snage (NAF).

“Trećeg decembra navečer, dok su se mještani okupljali u selu Tudun Biri, u državi Kaduna, za proslavu Mawlida, avion NAF-a bombardirao je selo”, saopćila je Nigerijska nacionalna agencija za upravljanje hitnim situacijama, prenosi Anadolija.

Sjeverozapadni regionalni ured dobio je informacije od lokalnih dužnosnika da je do sada pokopano 85 tijela, a potraga za stradalima još traje.

Mallam Jamalu, jedan od mještana sela Tudun Biri, kazao je da su većina poginulih žene i djeca, a da je u incidentu povrijeđeno više od 50 osoba.

Dodao je da je većina ranjenih u kritičnom stanju i izrazio zabrinutost da će se broj smrtnih slučajeva povećati.

‘Slučajno bombardiranje’

Vojska je ranije demantirala da se takav incident dogodio u regiji, a trenutno ne daje nikakve komentare.

Guverner Kadune Uba Sani rekao je da je bombardiranje sela “šokantno” i pozvao na hitnu istragu incidenta.

Povjerenik države Kaduna za unutrašnju sigurnost Samuel Aruwan izjavio je da je NAF “slučajno” izveo bombardiranje tokom rutinske operacije protiv “terorista”.

Nigerija se suočava s napadima naoružanih bandi, kao i oružanih organizacija Boko Haram i ISWAP u različitim dijelovima zemlje.

Izvor: Agencije