Kako izraelska vojska koristi umjetnu inteligenciju za bombardovanje Gaze

Korištenjem algoritama izraelska vojska analizira veliki broj obavještajnih podataka i brzo procjenjuje utjecaj različitih potencijalnih strateških opcija.

Okupatorsko bombardovanje Pojasa Gaze rezultiralo je smrću i ranjavanjem desetina hiljada (AFP)

Francuski list Liberation je objavio da izraelska vojska koristi tehnike umjetne inteligencije za vođenje sveobuhvatnog rata u Pojasu Gaze, što omogućava procjenu broja civilnih žrtava u bombardovanju, tvrdeći da su algoritmi razvijeni od strane Izraela ili privatnih kompanija jedan od najrazornijih i najsmrtonosnijih načina bombardovanja u 21. stoljeću.

Francuski list prenosi izjavu izraelskog The Jerusalem Posta, gdje izraelska vojska tvrdi da vodi ono što naziva prvim “ratom umjetne inteligencije”, koristeći tri algoritma – “Alhemičar”, “Evanđelje” i “Dubina mudrosti”, a spominje se i drugi vojni sistem koji koristi pod nazivom “Fabrika požara”.

Korištenje algoritama

Korištenjem algoritama izraelska vojska analizira veliki broj obavještajnih podataka i brzo procjenjuje utjecaj različitih potencijalnih strateških opcija.

U svom ratu u Pojasu Gaze izraelska vojska se posebno oslanja na dva instrumenta – “Evanđelje” i “Fabriku požara”, izvještava list.

Prvi od njih služi za predlaganje najrelevantnijih meta za napad unutar određenog područja, dok drugi unapređuje napadačke planove aviona i dronova, prilagođavajući ih prirodi odabranih meta. Također, algoritmi su odgovorni za izračunavanje potrebne količine municije, kako izvještava Liberation.

List napominje da su operateri odgovorni za upravljanje sistemima umjetne inteligencije izraelske vojske, što uključuje provjeru i odobravanje ciljeva i planova napada. To znači da ovi sistemi neće sami donositi direktnu odluku o pucanju, iako će određeni segmenti operacije biti automatizirani.

Okupatorski avioni gađaju naseljene kuće i stambene zgrade (Reuters)

Gađanje civila nije slučajnost

Algoritam po imenu “Evanđelje”, kako ističe francuski časopis, bira civilne žrtve među elementima koje posmatra prilikom određivanja novih meta za bombardiranje.

List prenosi razgovor izraelskih medija s vojnim izvorom, koji je rekao da njihove rakete upućene prema Gazi nisu bile nasumične.

“Kada je trogodišnja djevojčica ubijena u svojoj kući u Gazi, to je rezultat odluke pojedinca u izraelskoj vojsci koji je procijenio da njena smrt nije značajna”, kazao je izvor, ističući da znaju kolika će šteta biti nakon bombardovanja svake kuće.

Intenzivno bombardovanje

Liberation je citirao izraelske medije koji su izjavili da upotreba ovih tehnoloških rješenja objašnjava kako je izraelska vojska uspjela bombardovati Pojas Gaze tako intenzivnim tempom.

Izraelska vojska je, prema svojim podacima, izvršila napade na 15.000 lokacija tokom prvih 35 dana rata u Pojasu Gaze, priznajući da joj je algoritam “Evanđelje” omogućio da automatski odredi “mete brzim tempom”.

Izraelska vojska je izjavila da algoritam “Evanđelje” bilježi 100 meta za bombardovanje dnevno, dok je ranije vojska postavljala 50 meta godišnje za bombardovanje Gaze. Bivši oficiri vojske opisali su algoritam kao “fabriku masovnih atentata”.

Izvor: Agencije