Hamas i Islamski džihad osuđuju britansku namjeru da vrši izviđačke operacije iznad Gaze

Hamas je pozvao Britaniju da odustane od onoga što je nazvao direktnim sudjelovanjem i pružanjem političke i finansijske podrške genocidu u Gazi.

Britanska inicijativa ima za cilj pružanje informacija Tel Avivu u okviru podrške 'operaciji oslobađanja zarobljenika' (Reuters)

Islamski pokret otpora Hamas i Islamski džihad osudili su namjeru Velike Britanije da leti nadzornim avionima iznad Gaze, te to smatraju direktnim učestvovanjem u izraelskom genocidu i masakrima počinjenim u Pojasu Gaze.

Britanija je, otkrivši namjere svoje vojske da vrši obavještajne letove iznad Pojasa Gaze, postala direktni saučesnik cionističke okupacije i odgovorna za zločine i masakre koje je palestinski narod doživio, kazao je Hamas u nedjelju u svom saopštenju na platformi Telegram.

London je trebao ispraviti svoj historijski stav koji je bio uvredljiv za palestinski narod i iskupiti se za Balfourovu deklaraciju (1917), koja se smatra grijehom stoljeća, umjesto što je počinio još jedan grijeh i podsjetio svijet na svoju sramotnu kolonijalnu prošlost, smatra Hamas.

S druge strane, pokret Islamski džihad je rekao da se izjava Britanije o učešću njenih zračnih snaga u obavještajnim misijama u Pojasu Gaze smatra stvarnim učešćem u izraelskoj agresiji.

Britansko ministarstvo odbrane je prošle subote objavilo da će izvoditi izviđačke letove iznad istočnog Mediterana, što uključuje i zračni prostor iznad Izraela i Pojasa Gaze. Ova inicijativa ima za cilj pružanje informacija Tel Avivu u okviru podrške “operaciji oslobađanja zarobljenika”.

U subotu je ministarstvo saopštilo da London, u saradnji sa svojim  partnerima u regionu, od 7. oktobra radi na oslobađanju zarobljenika, među kojim su i britanski državljani, naglašavajući da je sigurnost građana Britanije od najveće važnosti.

Neprijateljski položaj prema palestinskom narodu

Hamas je izjavio da namjera Britanije da izvrši izviđačke letove iznad Pojasa Gaze stavlja britansku vladu u neprijateljski položaj prema palestinskom narodu i svim slobodnim pojedincima širom svijeta koji se protive izraelskoj agresiji na Gazu.

Pokret je pozvao Britaniju da odustane od onoga što je nazvao direktnim sudjelovanjem i pružanjem političke i finansijske podrške genocidu u Gazi, te da prestane biti podređena SAD-u i učestvovati u rasplamsavanju rata, umjesto da doprinese miru i stabilnosti u regionu.

Od 7. oktobra izraelska vojska vrši kontinuiranu agresiju na Gazu, što je rezultiralo smrću 15.523 osobe, uz 41.316 ranjenih i masovno razaranje stambenih naselja, ključnih objekata i bolnica.

Sedmodnevno primirje između Hamasa i Izraela, postignuto uz posredovanje Katara u koordinaciji sa SAD-om i Egiptom, stupilo je na snagu 24. novembra. Tokom primirja oslobođeno je 80 Izraelaca zarobljenih u Gazi, u zamjenu za 240 palestinskih zarobljenika iz okupatorskih zatvora, prije nego je što je Izrael nastavio sa svojom agresijom na Pojas Gaze.

Izvor: Al Jazeera i agencije