Haaretz: Izrael je okrenuo leđa taocima da bi uništio Gazu

Ponovnim pokretanjem rata Izrael, ne samo da dovodi u opasnost živote talaca, već uništava svaki pokušaj njihovog oslobađanja, piše kolumnista Haaretza.

Agresija Izraela na Gazu izazvala je veliko razaranje (Anadolija)

Izraelske novine Haaretz objavile su da je ponovno pokretanje rata od strane Izraela najveća greška koju je počinio od 7. oktobra. Rat je postao teži, i po trajanju i po količini prolivene krvi, kako je rekao Moshe Dayan o jednom drugom ratu. Njegovi ciljevi se smanjuju, a zločini se gomilaju. Prva dva dana ponovne faze rata činila su se užasnim, poput povratka ka gubitku čovječanstva.

U svojoj kolumni u spomenutim novinama, Gideon Levy navodi da se svijet vratio ka stravičnim scenama, u kojima djeca umiru vrišteći od bola, a povrijeđene – čija krvava tijela su prekrivena prašinom srušenih zgrada – prevoze u ambulante koje im ne mogu pružiti pomoć.

Kolumnista navodi da Gaza ovo više ne može podnijeti te da više nema smisla ponovo tražiti raseljavanje sa sjevera. Situacija je takva da je jug Pojasa Gaze izložen istom neselektivnom bombardiranju, a interaktivna karta rute bijega, koja predstavlja slavu IDF-ove tehnologije i etike, ne može spasiti niti jedan život.

Jasno je da Izrael – kako smatra kolumnista – više voli “slomiti” Islamski pokret otpora (Hamas) nego spašavati taoce. Ponovnim pokretanjem rata Izrael, ne samo da dovodi u opasnost živote talaca, već uništava svaki pokušaj njihovog oslobađanja, i to u vrijeme kada je proces razmjene zarobljenika išao bolje nego što je očekivano.

‘Izrael ima važniji cilj od oslobađanja talaca’

Prema nekim izvještajima, Hamas je bio zainteresiran za oslobađanje muških talaca, za koje je cijena bila veća, ali je Izrael želio prvo završiti sa oslobađanjem žena. Neuspjeh pregovora i povratak sveopćem ratu pokazuje prioritete Izraela, koji je i prije ovoga pokazivao da više voli rat nego oslobađanje talaca.

Trenutak istine je došao kada je riječ o Izraelu, izbor je napravljen – kako kaže kolumnista – iako na bijes navodi činjenica da Izrael ima važniji cilj od oslobađanja talaca. Nema ništa opasnije od kršenja nepisanog sporazuma između civila ili vojnika i njegove države, prepuštajući taoce sudbini.

Iako kolumnista smatra da je rat Izraela pravedan, kaže da ga vodi užasnim metodama. Ni u pravednim ratovima nije sve dopustivo, a pogotovo ubijanje 15.000 ljudi i nastavljanje ubijanja do beskraja kako bi se postigli ciljevi koji možda nisu ostvarivi.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada