Američka vojska ubila najmanje 10 Husa na Crvenom moru

Globalni brodski gigant Maersk obustavlja operacije u Crvenom moru na 48 sati nakon napada.

Vojnici američke mornarice na brodu USS Gravely (Reuters)

Jemenski pobunjenici Husi priznali su da su izgubili najmanje deset boraca nakon što su američke snage napale tri njihova plovila u Crvenom moru.

U saopštenju, grupa Husi je rekla da su brodovi izvršavali zadatke usmjerene na “uspostavljanje sigurnosti i stabilnosti i zaštitu pomorske plovidbe”.

Uz to, kažu da su njihovi brodovi “izvršavali svoju humanitarnu i moralnu dužnost […] kako bi spriječili izraelske brodove ili one koji idu u luke okupirane Palestine da prođu kroz Crveno more”.

Američka vojska je ranije u nedjelju izjavila da je potopila tri plovila koja su izvršila napad na kontejnerski brod u Crvenom moru dok je nastavila svoju patrolnu misiju kako bi se suprotstavila prijetnjama pobunjenika Husa.

Helikopteri sa dva američka ratna broda – USS Eisenhower i USS Gravely – pucali su na “male brodove Husa koje podržava Iran” u samoodbrani u nedjelju ujutro dok su odgovarali na SOS poziv broda Maersk Hangzhou pod zastavom Singapura, saopštila je američka Centralna komanda (CENTCOM).

Američki helikopteri su potopili tri plovila, ubivši nekoliko članova njihove posade, navodi se. Četvrti brod je pobjegao.

Brod Maersk Hangzhou je izdao poziv u pomoć nakon što je na njega pucano sa brodova Husa, koji su se približili i do 20 metara i pokušali da se ukrcaju u njega, naveo je CENTCOM u saopštenju na X-u.

Dok su američki helikopteri odgovarali, na njih su pucano sa brodova kojima upravljaju Husi, što ih je natjeralo da uzvrate vatru, dodaje se u saopštenju CENTCOM-a.

Bio je to drugi navodni napad Husa na brod Maersk Hangzhou u manje od 24 sata.

U subotu kasno naveče, CENTCOM je saopštio da je oborio dvije balističke rakete koje su ispalili Husi kao odgovor na odvojeni raketni napad na Maersk Hangzhou.

Nakon napada, globalni brodarski div Maersk, koji je vlasnik broda, rekao je da obustavlja svoje operacije u Crvenom moru na 48 sati, naglašavajući stalnu prijetnju komercijalnim brodovima u regiji.

Napadi na Crvenom moru

Usred izraelskog rata protiv Gaze, jemenski Husi – koji su na strani Irana – više puta su gađali brodove za koje vjeruju da su povezana s Izraelom i koja putuju Crvenim morem, tjerajući velike globalne brodarske kompanije, poput Maerska, da napuste plovni put.

Husi su rekli da će nastaviti s napadima dok izraelski napadi na Gazu ne prestanu.

Sjedinjene Američke Države su 19. decembra objavile uspostavu globalne pomorske radne grupe koja će zaštititi brodarstvo u spornim vodama, kroz koje prolazi oko 12 posto globalne trgovine.

Međutim, od 20 zemalja za koje SAD kažu da su pristale podržati koaliciju, samo je Velika Britanija direktno doprinijela ratnim brodovima, ostavljajući Washingtonu da efektivno “djeluje sam” protiv Husa, javlja Al Jazeerin Resul Serdar iz Džibutija na rubu Crvenog mora.

“Ovdje je vrlo malo pomorskog prisustva”, javlja Serdar.

I dok se činilo da je prisustvo koalicije predvođene SAD-om u početku vratilo određeno povjerenje u rutu, napadi Husa na brodove koji prolaze nisu prestali.

Grupa sve više koristi protivbrodske balističke rakete za gađanje brodova, rekao je američki viceadmiral Brad Cooper novinskoj agenciji Associated Press, dodajući da je SAD-u “jasno da će se nepromišljeni napadi Husa vjerovatno nastaviti”.

Al Jazeerin Serdar rekao je da je jasno da američke pomorske snage do sada “nisu bile u stanju odvratiti Huse”, s tim da je grupa još češće izvodila napade.

Jemen strahuje od novih sukoba

On je rekao da je najnoviji sukob označio ozbiljnu eskalaciju jer je SAD ne samo potopio brodove Husa već i ubio njihove borce. Takvi sukobi izazivaju “ogromnu paniku” među stanovnicima Jemena koji strahuju da bi se sukob mogao preliti na njihovu teritoriju, rekao je on.

„To bi moglo izazvati još jedan rat koji bi oštetio regiju“, kaže Serdar.

Nemiri u Crvenom moru dolazi u trenutku kada raste bijes širom Bliskog istoka zbog razaranja u Gazi, gdje je u izraelskim vojnim napadima ubijeno najmanje 21.822 Palestinca,  za manje od tri mjeseca.

Rat je počeo kada je Hamas izveo šokantni prekogranični napad na izraelsku teritoriju 7. oktobra u kojem je ubijeno oko 1.140 ljudi, većinom civila, prema navodima Izraela.

Sjedinjene Američke Države, koje su pružale čvrstu vojnu i diplomatsku podršku Izraelu tokom cijelog sukoba, takođe su bile na meti – suočeni s više od 100 napada grupa koje podržava Iran u Siriji i Iraku od izbijanja rata.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada