State Department odobrio prodaju oružja Izraelu, zaobišao Kongres

‘Hitnost situacije zahtjeva hitnu prodaju oružja vladi Izraela, bez potrebe za uobičajenom revizijom Kongresa’, zaključio je državni sekretar Antony Blinken.

Blinken je zaobišao Kongres na sličan način i 9. decembra kada je zatražio 'hitno' odobrenje za prodaju oružja Izraelu (EPA)

Američki State Department odobrio je još jednu prodaju oružja Izraelu u vrijednosti više miliona dolara, zaobilazeći Kongres, javila je agencija dpa.

Agencija za odbrambenu sigurnost i saradnju je saopćila da je državni sekretar Antony Blinken zaključio da “hitnost situacije zahtjeva hitnu prodaju oružja vladi Izraela” u vrijednosti oko 147,5 miliona dolara, bez potrebe za uobičajenom revizijom Kongresa.

Ta je odluka “u nacionalnom interesu SAD-a”, prenosi Hina pisanje agencije dpa.

‘Zaobišao Kongres’

Blinken je zaobišao Kongres na sličan način i 9. decembra kada je zatražio “hitno” odobrenje za prodaju svom izraelskom savezniku 13.981 granata od 120 mm za opremanje borbenih tenkova Merkava, uključenih u ofanzivu u Gazi protiv pokreta Hamas. Vrijednost te prodaje iznosila je 106,5 miliona dolara.

Izrael je počeo kontinuirano nemilosrdno bombardovanje Pojasa Gaze 7. oktobra, nakon napada Hamasa na njegove južne teritorije u kojem je ubijeno 1.139 osoba.

U izraelskim napadima na Gazu ubijeno je najmanje 21.507 ljudi, a 55.915 je povrijeđeno.

Izvor: Agencije