Rusija srušila 32 ukrajinska drona iznad Moskve i ostatka zemlje

Dronove je presrela zračna odbrana iznad ruskih oblasti Brjansk, Orjol i Kursk, u blizini ukrajinske granice, te iznad Moskovske oblasti, objavilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Ukrajinski napad dronovima uslijedio je nakon niza ruskih napada širom Ukrajine u kojima je poginula najmanje 31 osoba (EPA)

U noći nakon najvećeg zračnog napada na Ukrajinu od početka rata, ruska vojska oborila je 32 ukrajinska drona iznad Moskve i ostalih dijelova zemlje, potvrdili su ruski vojni dužnosnici.

Dronove je presrela zračna odbrana iznad ruskih oblasti Brjansk, Orjol i Kursk, u blizini ukrajinske granice, te iznad Moskovske oblasti, objavilo je Ministarstvo odbrane na Telegramu.

Ukrajinski napad dronovima uslijedio je nakon niza ruskih napada širom Ukrajine u kojima je poginula najmanje 31 osoba, a 152 je ranjeno.  Kijev je saopćio da je to “jedan od najvećih raketnih napada na ukrajinske gradove i sela” otkad je Rusija pokrenula svoju invaziju u februaru 2022. godine.

Oštećene kuće i infrastruktura

Rusko ministarstvo odbrane, na kojeg se poziva Reuters, objavilo je da je protuzračna odbrana u petak uništila 13 ukrajinskih raketa iznad južne oblasti Belgorod. Regionalni guverner je izvijestio o jednoj poginuloj osobi i četvero ranjenih.

Ministarstvo dodaje da je protuzračna odbrana “osujetila pokušaj Kijeva da izvede teroristički napad”.

Vjačeslav Gladkov, guverner Belgoroda, potvrdio je da je u tom napadu oštećeno i 10 kuća te da je štetu pretrpjela i vodovodna infrastruktura.

Aleksander Bogomaz , guverner Brjanska, saopćio je da je iznad njegove oblasti srušeno šest dronova te da je “spriječen još jedan ukrajinski teroristički napad”. U tom napadu nije bilo žrtava, prenosi Hina.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada