U Njemačkoj druga grupa ukrajinskih vojnika prošla obuku na Patriotu

Njemački general Andreas Marlow kaže da je zaštita zračnog prostora iznad Ukrajine glavni zadatak.

U oktobru je njemački savezni kancelar Olaf Scholz obećao Ukrajini dalje snabdijevanje oružjem i finansijsku podršku Njemačke (Reuters) 

Njemačka je najavila završetak obuke za još 70 vojnika Oružanih snaga Ukrajine za rad sa protuzračnim (PVO) sistemom Patriot, objavio je Deutsche Welle, a citiraju Tanjug i ukrajinska agencija Ukrinfor.

U petak, 1. decembra, komandant multinacionalne komande za obuku, general-potpukovnik Andreas Marlow, najavio je završetak obuke za oko 70 vojnika i oficira iz Ukrajine. Obuka je trajala više od šest sedmica, rekao je Marlow u jednoj od zračnih baza u Njemačkoj, koja nije javno imenovana.

Njemački general je naglasio da je zaštita zračnog prostora glavni zadatak, budući da ruski udari ciljano uništavaju civilnu infrastrukturu u Ukrajini.

Unapređenje ukrajinske vojske

Prema njegovim riječima, postignut je takav nivo osposobljenosti kadrova koji će Ukrajincima omogućiti da samostalno rade sa ovim protuzračnim raketnim kompleksom i shodno tome, izvršavaju zadatke PVO-a.

On je rekao da su u programu obuke učestvovali iskusni ukrajinski oficiri sa dugogodišnjim stažom u PVO.

Mnogi od ukrajinskih oficira obuke imali su iskustva u radu sa sovjetskim PVO sistemima, kao što je S-300.

U oktobru je njemački savezni kancelar Olaf Scholz obećao Ukrajini dalje snabdijevanje oružjem i finansijsku podršku Njemačke.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada