Ruske novine: Erdogan ne vidi budućnost Gaze bez Hamasa

Erdogan je javno istakao da Gaza treba da bude dio nezavisne palestinske države koja bi trebala biti uspostavljena nakon završetka rata.

Turska inicijativa nalaže postojanje jamaca za svaku stranu u palestinsko-izraelskom sukobu (Reuters)

U izvještaju ruskih novina stoji da se Turska zalaže za uspostavu nezavisne palestinske države, vjerujući da se Pojasom Gaze ne može upravljati bez učešća Islamskog pokreta otpora Hamas, koji Izrael i Sjedinjene Američke Države žele da demontiraju.

U izvještaju koji je objavio ruski list Nezavisimaya navodi se da Turska namjerava razgovarati o poslijeratnoj strukturi u Pojasu Gaze s rukovodstvom UAE na marginama klimatske konferencije (COP 28), koja je počela u Dubaiju 30. novembra.

Autor izvještaja Igor Subbotin, pozivajući se na turski list Hurriyet, rekao je da je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan otišao u Emirate da prisustvuje klimatskom samitu Ujedinjenih nacija, te da promoviše posebnu inicijativu za rješavanje palestinsko – izraelskog sukoba koja je u suprotnosti sa planovima Amerike i Izraela, dodajući da je Ankara na strani Palestinaca i insistira na tome da formula političkog sistema bez učešća Hamasa neće imati šanse za uspjeh.

Zemlje garanti za svaku stranu

U izvještaju se turskom ministru vanjskih poslova Hakanu Fidanu pripisuje da (Turska) predlaže da neke zemlje u regionu, uključujući Tursku, postanu garanti Palestini, a druge Izraelu. Ove zemlje će morati da snose odgovornost za implementaciju uslova sporazuma, uz napomenu da je inicijativa još u pripremi, a njene glavne odredbe biće predstavljene široj javnosti.

Erdogan je sa svoje strane javno istakao da Gaza treba da bude dio nezavisne palestinske države koja bi trebala biti uspostavljena nakon završetka rata. U jednom od svojih govora, Erdogan je rekao: “Želimo vidjeti Gazu kao mirnu regiju i dio nezavisne palestinske države unutar granica iz 1967. sa istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom. Podržat ćemo formule koje će oživjeti mir i stabilnost u regionu.”

Izazov Americi i Izraelu

Pisac je prokomentarisao da to predstavlja direktan izazov američkom konceptu, koji predviđa da će zemlje arapskog svijeta, uključujući i članice Zaljevskog vijeća za saradnju, nakon rata preuzeti upravu nad Gazom, znajući da tu ideju podržavaju glavni istraživački centri u Izraelu.

Subbotin je rekao da je turska retorika posljednjih mjeseci postala oštrija. Erdogan je prošle srijede opisao izraelskog premijera Benjamina Netanyahua kao nasilnika.

Tokom govora pred turskim parlamentom, Erdogan je rekao da su od 7. oktobra „naša braća i sestre u Gazi bili izloženi najstrašnijim napadima u ljudskoj historiji, njihove su džamije bombardovane, škole pretvorene u ruševine, a izbeglički kampovi postali meta hotimičnih napada. Stoga, Netanyahu će u historiji ostati upamćen kao gazanski kasap”.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada