Rusija i IAEA: Početkom iduće godine konsultacije o nuklearnoj elektrani Zaporožje

Konsultacije o sigurnosti postrojenja mogu se održati u januaru ili februaru 2024, objavila je ruska državna nuklearna energetska korporacija Rosatom.

IAEA je saopštila da je elektrana u Zaporožju u petak navečer potpuno isključena sa vanjskog izvora električne energije, ne navodeći razloge (Reuters)

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) i Rusija održat će konsultacije o situaciji u vezi sa nuklearnom elektranom u Zaporožju početkom sljedeće godine, saopštila je ruska državna nuklearna energetska korporacija Rosatom.

Rosatom je na Telegramu objavio da je šef korporacije Aleksej Lihačov imao sastanak sa generalnim direktorom IAEA Rafaelom Grossijem na marginama Konferencije UN o klimatskim promjenama COP-28 u Dubaiju, gdje su razgovarali o bezbjednosnim pitanjima u Zaporožju.

“Naročito se razgovaralo o radu misije IAEA u elektrani i predstojećoj redovnoj rotaciji stručnjaka agencije koja je zakazana za 5. decembar. Postoji dogovor da se održe konsultacije u punom obimu u periodu januar-februar 2024”, navode iz Rosatoma.

Lihačov je izrazio podršku naporima IAEA-e da promoviše miran razvoj nuklearne energije kao održivog izvora energije, kao i spremnost da nastavi zajednički rad u ovoj oblasti, piše Anadolija.

Ruske kritike Ukrajini

IAEA je saopštila da je elektrana u Zaporožju sinoć potpuno isključena sa vanjskog izvora električne energije, ne navodeći razloge.

Grossi je više puta izjavljivao da nestanci struje u elektrani ugrožavaju fizičku i nuklearnu sigurnost postrojenja.

Moskva smatra Ukrajinu odgovornom za izazivanje problema u snabdijevanju električnom energijom elektrane, ističući da sve probleme uzrokuju teritorije pod kontrolom Ukrajine i da Rusija nema razloga da ugrožava svoje osoblje ili nuklearnu elektranu pod njenom kontrolom.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada