Izraelski mediji: Hamas napada izraelsku svijest, Netanyahu je moralno i svakako posrnuo

Bivši vojni zvaničnik potvrdio je da je Izrael još uvijek daleko od odlučnosti, čak i u sjevernom pojasu Gaze, gdje je taktički postigao ‘izuzetna dostignuća’.

Hamas sve svoje napore usmjerava na podjele, poremećaje, izaziva veliku frustraciju i uznemirava umove Izraelaca, smatraju analitičari u Izraelu (Al Jazeera)

Bivši izraelski vojni zvaničnici složili su se da je Islamski pokret otpora Hamas i dalje prisutan na sjeveru Pojasa Gaze, te da je sposoban suprotstaviti se tamošnjim izraelskim snagama. Neki od njih su rekli da Hamas i dalje pokreće isti napad koji je započeo 7. prošlog oktobra, na različite načine.

Prema riječima rezervnog generala Alona Avitara, analitičara za arapska pitanja, Hamas pokušava dokazati svoju sposobnost i Izraelu poslati poruku da je još uvijek prisutan i da kontroliše situaciju, te da može lansirati rakete iz sjevernog područja, sa različitih destinacija i širih krugova prema Rishon LeZionu i regiji Gush.

Zauzvrat, rezervni general Dan Harel, bivši načelnik štaba i načelnik južnog regiona, rekao je: “Zapitajmo se za cijenu ako to (oslobađanje zarobljenika) ne uradimo sada. Neće biti moguće povratiti sve otete ljude; grupa vojnika i regrutkinja će ostati.”

Harel je dodao: “Jasno je da će igrati igru ​​s nama, buduća cijena koju će Izrael platiti je veoma visoka, jer pored Hamasa ne možemo živjeti. To smo shvatili 7. oktobra, lekcija je bila jaka i nepopravljiva.”

Dodao je: “Prisiljeni smo preći cijeli Pojas Gaze i udariti Hamas na način koji će eliminisati mogućnost da on ostane vojna organizacija kakva je sada.”

Uznemiravanje umova Izraelaca

Dalje je ustvrdio kako je Izrael još uvijek pod istim napadom koji je Hamas pokrenuo 7. oktobra, a kojim je ciljao srce izraelskog društva i njegovo tkivo.

On je rekao da Hamas sve svoje napore usmjerava na podjele, poremećaje, izaziva veliku frustraciju i uznemirava umove Izraelaca. To je i dalje isti napad, ali ga provodi na drugačiji način i preko utjecaja na svijest. “Cijela ova emisija je urađena upravo u tu svrhu.”

Bivši vojni zvaničnik potvrdio je da je Izrael još uvijek daleko od odlučnosti, čak i u sjevernom pojasu Gaze, gdje je taktički postigao “izuzetna dostignuća”. “Ali, mi smo tamo eliminisali (tek) polovinu brigada, što znači da je još pola posla pred nama”, naglasio je on, ističući da Izrael do sada nije uspio likvidirati visoke vojne činovnike Hamas, tako da njegova (Hamasova) mreža i dalje radi.

Netanyahu odbio prihvatiti odgovornost

Zauzvrat, Moshe Ya'alon, bivši ministar odbrane i načelnik Generalštaba, napao je premijera Benjamina Netanyahua i rekao: “Potonji ne samo da je odbio prihvatiti odgovornost za najveću štetu Izraelu starom 75 godina – mislivši na operaciju Poplava Al-Aksa – već i vjeruje da je sposoban ponijeti odgovornost vođenja države.”

Ya'alon dalje kaže da “Netanyahu nije moralno, niti i u kom smislu sposoban da neutrališe opasnost i štetu kojim smo izloženi.”

Zauzvrat, Amos Malka, rezervni general i bivši načelnik Vojnoobavještajnog odjeljenja, smatra da Hamas ne može ponuditi više od onoga što je dao u sporazumu o razmjeni zarobljenika i pritvorenika, ali naglašava da to ne znači kraj pregovora o oslobađanju kidnapovanih.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada