Četiri osobe ubijene u eksploziji na katoličkoj misi na Filipinima

Četiri osobe su poginule, a 50 je ranjenih u eksploziji na jugu filipinskog otoka Mindanao tokom katoličke mise.

Vojska i policija vrše uviđaj na mjestu napada (EPA)

Četiri osobe su poginule, a 50 je ranjenih u eksploziji u nedjelju na jugu filipinskog otoka Mindanao tokom katoličke mise u sportskoj dvorani državnog univerziteta, prenosi Hina.

Misa se održavala u na državnom univerzitetu u Marawiju, najvećem muslimanskom gradu u zemlji.

General Gabriel Viray, komandant vojne divizije nazvao je eksploziju “terorizmom, koji su vjerovatno počinili islamistički militanti grupe Daulah Islamiyah Maute”.

Napad je osudio predsjednik države Ferdinand Marcos Jr. i obećao je da će napadači biti privedeni pravdi.

Napad je počinjen nakon zračnog udara filipinske vojske u petak kojim je usmrćeno 11 boraca organizacije Dawlah Islamiya-Philippine na Mindanau.

Policija istražuje je li napad na vjernike odgovor na vojnu operaciju.

Mirovni sporazum

Lanao del Sur i Maguindanao del Sur dijelovi su autonomne regije Bangsamoro na muslimanskom Mindanau.

Napadi naoružanih boraca na autobuse, katoličke škole i tržnice karakteristične su za nemire u toj regiji već desetljećima.

Službena Manila je 2014. potpisala mirovni sporazum s najvećom pobunjeničkom grupom u zemlji, Frontom za nacionalno oslobođenje i tako okončala njihovu krvavu oružanu pobunu.

Međutim, preostale su manje grupe pobunjenika koji se protive miru, a među njima su i naoružani borci koji tvrde da su povezani s Islamskom državom Irak i Levant (ISIL).

U maju 2017, stotine naoružanih stranaca i lokalnih ljudi odanih ISIL-u okupirali su Marawi. Filipinska vojska vratila je porušeni grad pod nadzor države nakon pet mjeseci duge bitke u kojoj je ubijeno oko hiljadu ljudi.

Izvor: Agencije