U jednom od najvećih ruskih raketnih napada na Ukrajinu poginula 31 osoba

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba zatražio je sazivanje hitne sjednice Vijeća sigurnosti UN-a.

Ruske snage pogodile su stambene zgrade u Kijevu, na jugu i zapadu zemlje te porodilište na istoku (EPA)

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda raspravlja večeras o žestokom ruskom napadu na Ukrajinu, na zahtjev ukrajinskog ministra vanjskih poslova Dmitra Kulebe.

U jutrošnjim ruskim napadima je poginulo najmanje 30 osoba, a više od 160 je povrijeđeno.

Američki Predstavnik pri Ujedinjenim narodima John Kelly izjavio je da je jutrošnji ruski napad na Ukrajinu pokazao da je cilj ruskog predsjednika Vladimira Putina ostao nepromijenjen.

“On želi uništiti Ukrajinu i potčiniti njen narod. Mora biti zaustavljen. Tražimo da svi članovi Vijeća sigurnosti osude ove užasne napade na gradove i civilnu infrastrukturu širom Ukrajine”, rekao je Kelly na hitnoj sjednici Vijeća sigurnosti.

Dodao je da je Putin, umjesto mira, izabrao da “ovaj praznični period obilježi napadom bez presedana protiv druge članice Ujedinjenih naroda”.

Neizvjestan nastavak zapadne pomoći

Rusija je u petak izvela jedan od najvećih raketnih napada na Ukrajinu, usmrtivši najmanje 31 osobu i ranivši oko 120, nakon što je pogodila stambene zgrade u Kijevu, na jugu i zapadu zemlje te porodilište na istoku, rekli su ranije ukrajinski dužnosnici.

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova reklo je da je veliki napad na kraju godine pokazao da ne treba biti “govora o primirju” s Kremljom u vrijeme prilično neizvjesnog nastavka zapadne pomoći Kijevu, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

“Danas, milioni Ukrajinaca probudili su se uz glasne zvukove eksplozija. Volio bih da se ti zvuci eksplozija u Ukrajini mogu čuti širom svijeta”, rekao je Kuleba, pozivajući saveznike da nastave s vojnom pomoći.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada