Pritisak na Netanyahua zbog izraelskog plana za ‘dan poslije’ rata u Gazi

SAD kaže da bi Palestinska samouprava trebala vladati Gazom nakon rata, čemu se protive neki ministri iz Netanyahuovog kabineta.

Netanyahu je otkazao sastanak izraelskog ratnog kabineta u četvrtak nakon žestokog protivljenja ekstremno desnih članova koalicije (Reuters)

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je pod sve većim pritiskom svoje desničarske koalicijske vlade, usred oštrih nesuglasica oko aktualnog izraelsko-palestinskog sukoba, koji se bliži 90. danu, a da se ne nazire kraj rata ili dogovor o pauzi u neprijateljstvima.

Netanyahu je otkazao sastanak izraelskog ratnog kabineta u četvrtak navečer koji je trebao raspravljati o planu za “dan poslije” rata nakon žestokog protivljenja ekstremno desnih članova koalicije njegovom održavanju.

Ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir iz ultranacionalističke stranke Jevrejske moći rekao je da je ta tema van mandata ratnog kabineta. Vjerska cionistička stranka ministra finansija Bezalela Smotricha objavila je da će održati sopstveni sastanak u znak protesta zbog njegovog isključenja iz rasprave.

Ben-Gvir i Smotrich su u širem sigurnosnom kabinetu, ali nisu dio ratnog kabineta, čiji su glavni članovi Netanyahu, ministar odbrane Yoav Gallant i opozicioni čelnik Benny Gantz.

“[Smotrich] nije želio da se ta rasprava [dan poslije] održi”, rekao je u petak Al Jazeerin Alan Fisher, izvještavajući iz okupiranog Istočnog Jerusalema.

“On je oštro protiv toga da Palestinska samouprava [PA] ima bilo kakvu vlast u Gazi nakon rata.”

Pod takvim pritiskom, Netanyahu je odlučio da ratni kabinet neće raspravljati o tom pitanju, koje će sada preuzeti sigurnosni kabinet u utorak.

SAD je sugerirao da bi PA trebala vladati Gazom nakon što Izrael postigne svoj cilj eliminacije Hamasa, čiji je napad na južni Izrael 7. oktobra izazvao rat.

“Netanyahu je otkazao sastanak ratnog kabineta, zabrinut da će mu to slomiti koaliciju, slomiti njegovu vladu i dovesti u opasnost njegovu poziciju premijera”, rekao je Fisher.

Ratni kabinet također je trebao “raspraviti dogovor s Hamasom – o kojem pregovaraju SAD, Katar i Egipat – o razmjeni zarobljenika za palestinske zatvorenike koji se drže u izraelskim zatvorima”, dodao je Al Jazeerin dopisnik.

‘Između čekića i nakovnja’

Ahmed Helal, direktor za Bliski istok i Sjevernu Afriku u Global Counselu, rekao je za Al Jazeeru da se na otkazivanje sastanka ratnog kabineta “očekivalo” i ranije, jer su se vojni establišment i politička elita još više udaljili.

“Vojnoj eliti postajalo je sve neugodnije tokom proteklih deset godina. Oni nipošto nisu pacifisti, ali razumiju šta je strateški važno za Izrael i bore se protiv pretjerano militarističkih ambicija civilne vlade”, rekao je Helal.

Američki državni sekretar Antony Blinken sljedeće sedmice bi trebao ponovo posjetiti Bliski istok kako bi razgovarao o ratu u Gazi, u kojem je izraelska vojska ubila više od 21.000 ljudi samo u Gazi. Revidirani broj mrtvih u Hamasovom napadu na Izrael iznosi 1.139.

Najviši američki diplomata vjerovatno će se suočiti s regionalnim arapskim saveznicima koji se sve više zalažu za prekid vatre, rekla je za Al Jazeeru Natali Tocci, direktorica italijanskog think-tanka Istituto Affari Internazionali.

“U ovom trenutku ne vidimo da SAD zapravo vrši pritisak na Izrael za prekid vatre”, kaže Tocci.

“Međutim, kako se egipatska uloga u pozivanju na primirje povećava, Blinken će se zapravo naći između čekića i nakovnja.”

Egipat, koji graniči s Pojasom Gaze, preuzeo je veću ulogu u nastojanju da izbori prekid vatre, uključujući uvođenje plana za prestanak borbi koji uključuje razmjenu zarobljenika između Izraela i Hamasa.

Visoki dužnosnik Hamasa Osama Hamdan rekao je u četvrtak da grupa neće pustiti izraelske zarobljenike bez “potpunog prekida agresivnih aktivnosti protiv našeg naroda kroz pregovore koji su usklađeni s interesima našeg naroda”.

Delegacija Hamasa u petak će posjetiti Kairo kako bi razmotrila egipatski plan za okončanje rata, izvijestila je novinska agencija AFP pozivajući se na dužnosnika Hamasa.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada