Patnja Gaze se nastavlja: Žena i njena djeca žive na ulici

Video snimak dokumentovao je suze curice dok je jako plakala, govoreći: ‘Arapske zemlje moraju da stanu uz nas. Umorni smo. Ne možemo dalje. Spavamo na zemlji.’

Dio patnji stanovnika Gaze u svjetlu nastavka izraelskog rata na Pojas (Al Jazeera)

Nakon otprilike 83 dana rata koji Izrael vodi u Gazi, nastavljaju se bolne scene i teške patnje koje proživljavaju stanovnici Pojasa Gaze, posebno žene, djeca i stariji.

Video snimak prikazuje Palestinku kako sjedi na ruševinama svoje porušene kuće, okružena malom djecom, govoreći: “Ovo je moje stanje. Nemam iglica pomoću kojih bih maramu kako treba zavila. Nemam šekela u džepu. Nemam muža. Imam tri kćeri.”

Dodaje: “Sjedim na ulici, kao što vidite. Slava Bogu, Gospodaru svjetova. Bog mi je dovoljan, i On zna za one koji sve ovo posmatraju i ništa ne čine. Ovo je nestvarno. Nijedan um to ne može zamisliti. Nema logike, o svijete.”

Još jedna scena patnje otkrivena je u video snimku na kojem stariji Palestinac u bolnici u Gazi stavlja deku preko leđa svoje unuke, pokušavajući je ugrijati od hladnoće nakon što su preživjeli bombardiranje od strane izraelske okupacije.

Dedo pita unuku, ljubeći je: “Je li ti hladno, kćeri?” Djevojčica mu odgovara: “Da.” Dedo joj govori: “Dobro, ugrijat ćeš se.” Zatim je pita: “Je li ti došla majka? Je li razgovarala s tobom?” Djevojčica odgovara: “Da, vidjela sam je. Zadnji put sam je vidjela kada smo izlazili iz kuće nakon bombardiranja.”

Video snimak dokumentovao je suze curice dok je jako plakala, govoreći: “Arapske zemlje moraju da stanu uz nas. Umorni smo. Ne možemo dalje. Spavamo na zemlji. Molimo Boga da se vratimo kući a rat što prije završi, prije nove godine. Nadamo se.”

Još jedan video snimak prikazuje raseljeno dijete u Rafahu kako priča o stradanjima u ratu u Gazi, govoreći: “Spremam hranu sa svojim bratom da utolimo glad; hvala Bogu na svemu. Moja majka je udisala fosfor kada smo bili opkoljeni u kampu na plaži. Ispalili su tri bombe na nas i ona je sada u Evropskoj bolnici.” “Više od 36 dana njih 12 je na intenzivnoj njezi.”

Dodao je: “Ako majci prekinu dotok kisika, umrijet će nakon pet sekundi, a ja ću izgubiti majku i ostati siroče. Moj brat je također stradao u ovom ratu zajedno sa svoje četvero djece. Da li je normalno da dijete od 13 godina izvlači mrtvog brata ispod ruševina? Je li to normalno? Je li to humano?!”

Video snimci prikazuju teške uslove u kojima se nalaze raseljena lica u školi u Rafahu, južno od Pojasa Gaze, gdje se postrojavaju u dugim redovima kako bi dobili humanitarnu pomoć u svjetlu oskudice osnovnih potrepština koje im nedostaju.

Sljedeća scena pokazuje razmjere teške patnje kroz koju ljudi u Gazi prolaze. Pojavljuje se mladić na video snimku koji kaže: “Ovo je šolja kafe koju (štedeći) pijem dva dana, jer je oskudica, nemamo je.”

Izraelska agresija na Pojas Gaze nastavlja se 83. dan, ostavljajući iza sebe 21.320 ubijenih, 55.603 ranjenih, većinom djece i žena, masovno uništavajući infrastrukturu i uzrokujući humanitarnu katastrofu bez presedana, kako se navodi u izvještajima vlasti Pojasa Gaze i Ujedinjenih nacija.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada