Hezbollah pozvao građane da isključe nadzorne kamere i ‘zaslijepe’ Izrael

Izraelska vojska namjeravala je hakirati civilne kamere postavljene ispred kuća, radnji i institucija u naseljima blizu granice, kako bi prikupljala informacije o otporu, tvrdi Hezbollah.

Stanovnici su pozvani da isključe s interneta privatne kamere ispred svojih kuća, radnji i institucija (Reuters)

Hezbollah je pozvao stanovnike graničnih naselja na jugu Libana da isključe s interneta nadzorne kamere ispred svojih kuća i radnji kako bi „zaslijepili izraelskog neprijatelja“ nakon što ih je hakirao.

Vojni mediji navode: „Neprijatelj je izgubio mogućnosti za prisluškivanje otpora i praćenje njegovog kretanja nakon što je otpor uništio većinu svojih kamera i opreme na libansko-palestinskoj granici.“

Dalje navode da je izraelska vojska, kao kompenzaciju za ovaj gubitak, „namjeravala hakirati civilne kamere“ – koje su postavljene ispred kuća, radnji i institucija u naseljima blizu granice i povezane na internet – „kako bi ih koristila u prikupljanju informacija o otporu i kretanju njegovih boraca te ih potom bombardovala“.

Saopćenje je završeno pozivom stanovništvu graničnih naselja, u blizini kojih se odvijaju operacije otpora, da „isključe s interneta privatne kamere ispred svojih kuća, radnji i institucija kako neprijatelj više ne bi mogao pratiti aktivnosti i kretanje otpora u tom području“.

Pojačani raketni napadi na Izrael

Odmah nakon izbijanja sukoba između ove dvije strane u oktobru, Hezbollah je pojačao raketne napade na izraelske vojne lokacije na granici s Libanom.

U četvrtak, dopisnik Al Jazeere izvijestio je da je više od trideset projektila ispaljeno iz južnog Libana prema izraelskim vojnim lokacijama u brdima okupiranog sela Kafr Shuba, naselju Sasa i gradu Kiryat Shemonu u Gornjoj Galileji. U srijedu, borci Hezbollaha su ispalili osamdeset raketa prema izraelskim lokacijama, skupovima i naseljima na granici s Libanom.

U međuvremenu, izraelski ratni avioni i dronovi bombardovali su okolinu gradova Ayta ash Shab, Ramyeh i Aitaroun na jugu Libana.

Hezbollah oplakuje više od stotinu svojih boraca ubijenih u sukobima sa izraelskom okupacionom vojskom.

U znak solidarnosti sa Pojasom Gaze, od 8. oktobra Hezbollah i palestinske frakcije u Libanu bombarduju izraelsku vojsku svakodnevno.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada