Nakon Colorada, i Maine zabranio Trumpu kandidaturu

Presuda, na koju se može uložiti žalba državnom sudu, odnosi se samo na predizbore u martu, ali bi mogla utjecati i na Trumpov status za opće izbore u novembru.

Presuda Vrhovnog suda SAD-a u slučaju Colorado mogla bi riješiti problem u cijeloj zemlji (EPA)

Nakon Colorada, i savezna država Maine zabranila je Donaldu Trumpu kandidaturu na američkim predsjedničkim izborima iduće godine.

Državna sekretarica Mainea Shenna Bellows, demokratkinja, zabranila je Trumpu učestvovanje na republikanskim predizborima, zaključivši kako je Trump potaknuo pobunu kada je širio lažne tvrdnje o izbornoj prevari na izborima 2020. i potom pozvao svoje pristalice da marširaju na Capitol. Bellows je suspendirala svoju odluku dok vrhovni državni sud ne donese odluku o tome, prenosi Hina.

Odluka je uslijedila nakon što je grupa bivših zastupnika Mainea izjavila da bi Trumpa trebalo diskvalificirati na temelju odredbe Ustava SAD-a koja zabranjuje ljudima obavljanje dužnosti ako su učestvovali u “pobuni” nakon što su prethodno položili zakletvu Sjedinjenim Američkim Državama.

Presuda, na koju se može uložiti žalba državnom sudu, odnosi se samo na predizbore u martu, ali bi mogla utjecati i na Trumpov status za opće izbore u novembru. To će vjerovatno povećati pritisak na Vrhovni sud SAD-a da riješi pitanja o Trumpovoj podobnosti u cijeloj zemlji prema ustavnoj odredbi poznatoj kao Odjeljak 3 14. amandmana.

Žalba Vrhovnom sudu

“Ne dolazim olako do ovog zaključka. Demokratija je sveta… Svjesna sam da niti jedan državni sekretar nikada nije lišio predsjedničkog kandidata pristupa glasanju na osnovu trećeg odjeljka četrnaestog amandmana. Također sam, međutim, svjesna da nijedan predsjednički kandidat nikada prije nije učestvovao u pobuni,” poručila je Bellows.

Ova odluka čini Maine drugom državom koja je diskvalificirala Trumpa, nakon što je Colorado donio presudu kojom ga je uklonio s glasačkog listića ranije ovog mjeseca. Prije Colorada, nekoliko je drugih država, poput Michigana i Minnesote, odbilo slične napore.

Trump je obećao da će se žaliti Vrhovnom sudu na presudu u Coloradu i kritizirao je izborne kao “nedemokratske”. Republikanska stranka Colorada u srijedu je podnijela vlastitu žalbu Vrhovnom sudu.

Presuda Vrhovnog suda SAD-a u slučaju Colorado mogla bi riješiti problem u cijeloj zemlji.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada