Međunarodna štampa: Hamas je usavršio pravljenje zamke okupacionoj vojsci

Ulazak u tunele izraelske snage odveo bi u dugoročni sukob koji je opasniji od trenutnog rata, piše francuski list Le Monde.

Neuspjeh u istraživanju tunela omogućava Islamskom pokretu otpora da unaprijedi svoje snage i izvrši nove napade (Reuters)

Izraelska i međunarodna štampa nastavljaju pisati o razvoju rata u Pojasu Gaze, njegovim političkim posljedicama kao i posljedicama na terenu te do čega bi mogao dovesti razvoj događaja.

U jednom članku u francuskom listu Le Monde spominje se „dilema oko tunela s kojom se Izrael suočava i koja kao omča steže njegovu vojsku“, navodeći da bi ulazak u tunele izraelske snage odveo u dugoročni sukob koji je opasniji od trenutnog rata.

Istakao je da „neuspjeh u istraživanju tunela omogućava Islamskom pokretu otpora da unaprijedi svoje snage i izvrši nove napade“.

Članak završava riječima da je „Hamas usavršio pravljenje zamke u proteklih 20 godina“.

U izraelskom listu Haaretz objavljen je članak o tome da ne postoji objašnjenje za ponašanje Izraela u Gazi, jer izraelska propaganda više ne može opravdati uništenja, ubijanja, glad i opsadu. U članku se ističe da je svaki službeni gost koji stigne u Izrael prisiljen proći kroz naselje Beeri u blizini Pojasa Gaze i „a ako se usudi pogledati u Pojas, bit će optužen za antisemitizam“.

U članku britanskog lista The Guardian stoji da što duže traje rat u Gazi, to je veći rizik od pogrešnih proračuna i regionalne eskalacije, koja podrazumijeva uključivanje Irana u sukob, čega se plaši administracija američkog predsjednika Joea Bidena.

‘Kraj se ne nazire, pobjeda neizvjesna’

U članku se navodi da Washington i Pariz vode tajne pregovore s libanskim Hezbollahom o smirivanju situacije, isključujući mogućnost uvjeravanja da povuče svoje snage iz naselja na jugu Libana, odakle crpi podršku naroda. Članak sadrži riječi evropskog diplomate koji je rekao da je, prema procjenama, eskalacija vrlo moguća.

U časopisu Foreign Policy objavljen je članak u kojem se navodi da je obim ljudske patnje uzrokovane razornim izraelskim vojnim odgovorom na napad Hamasa šokirao veliki dio svijeta, „ali je Biden odlučio da uvuče SAD u veliki rat čiji se kraj ne nazire, a pobjeda je neizvjesna“.

„Biden je ratove u Ukrajini i Izraelu opisao kao borbu između demokratije i tiranije, ali njegov govor ne izgleda uvjerljivo svima“, navodi se u ovom članku.

Na sajtu Al-Monitor navodi se da glad prijeti stanovnicima Gaze, a izraelsko bombardiranje ne prestaje. Prenosi upozorenja humanitarnih agencija o pogoršanju situacije u Gazi kako vrijeme prolazi, pod time podrazumijevajući nedostatak hrane i vode za piće. Ova web-stranica citira Thomasa Whitea, direktora UNRWA-e, Agencije za pomoć palestinskim izbjeglicama, u Gazi: „Za stanovnike Pojasa svaki je dan borba za preživljavanje i pronalazak hrane i vode.“

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada