Južnoafrička Republika ICC-u podnijela tužbu za genocid protiv Izraela

Južnoafrička Republika opisala je izraelske akcije u Gazi kao genocidne po karakteru jer im je namjera dovesti do uništenja značajnog dijela palestinske grupe.

Sudska tužba najnoviji je potez Južnoafričke Republike koja je izrazito kritična prema izraelskom ratu u Gazi (Reuters)

Južnoafrička Republika zatražila je u petak od Međunarodnog suda pravde (ICC) da hitno proglasi da je Izrael prekršio svoje obaveze prema Konvenciji o genocidu u ratu protiv Hamasa u Gazi, dok je Izrael odbacio takav zahtjev JAR-a kao bespredmetan.

U zahtjevu sudu u petak, Južnoafrička Republika opisala je izraelske akcije u Gazi kao “genocidne po karakteru jer im je namjera dovesti do uništenja značajnog dijela palestinske nacionalne, rasne i etničke grupe”.

“Djela o kojima je riječ uključuju ubijanje Palestinaca u Gazi, nanošenje ozbiljnih fizičkih i psihičkih ozljeda i nametanje životnih uslova za njihovo fizičko uništenje”, stoji u prijavi.

Sudska tužba najnoviji je potez Južnoafričke Republike koja je izrazito kritična prema izraelskom ratu u Gazi.

Traži se i zaustavljanje vojne operacije u Gazi

Prošog mjeseca zastupnici u JAR-u izglasali su da se zatvori izraelska ambsada u Pretoriji i obustave svi diplomatski odnosi dok se ne dogovori prekid vatre u izraelskom ratu protiv Hamasa u Gazi, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

U saopćenju južnoafričkog ministarstva međunarodnih odnosa i saradnje (DIRCO) rečeno je da je prijava protiv Izraela podnesena u petak.

“Izrael od 7. oktobra 2023. nije spriječio genocid i nije procesuirao direktno i javno pozivanje na genocid”, saopćio je DIRCO.

U saopćenju piše da je JAR zatražio od ICC-a da proglasi “prema hitnoj osnovi da Izrael krši svoje obaveze iz Konvencije o genocidu”.

Od Međunarodnog suda pravde traži se i da privremenom mjerom zatraži od Izraela da zaustavi svoje vojne operacije u Gazi.

Južna Afrika može pokrenuti ovaj postupak na osnovu Konvencije o genocidu jer su i Izrael i ona potpisnice te konvencije.

Višedecenijska podrška Palestincima

JAR decenijama podržava palestinsku borbu za državnost na područjima koja je okupirao Izrael, poistovjetivši položaj Palestinaca sa položajem crnačke većine u Južnoafričkoj Republici u vrijeme represivnog razdoblja aparthejda, što je poređenje koje Izrael žestoko poriče.

Nekoliko organizacija za ljudska prava reklo je da je izraelska politika prema Palestincima jednaka aparthejdu.

Izrael je odbacio južnoafričko pokretanje slučaja o genocidu na Međunarodnom sudu pravde kao bespredmetnu klevetu bez pravnog temelja te je rekao da se pridržava međunarodnog prava u svom ratu protiv Hamasa u Gazi.

“Južnoafrička Republika sarađuje sa terorističkom grupom koja poziva na uništenje Izraela”, navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova.

“Stanovništvo Gaze nije neprijatelj Izraela, a Izrael se trudi ne nanijeti štetu civilima.”

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada