‘Jesmo li mi, zaista, loši momci? Podrška Zapada genocidu u Gazi to potvrđuje’

Novinar Jonathan Cook navodi da ‘očajnička’ kampanja u odbrani izraelskih zločina sadrži mješavinu ‘štetnih laži’ koje su decenijama bile temelj liberalnog demokratskog sistema.

Autor smatra da je Zapad u potpunosti saučesnik u 'etničkom čišćenju' najmanje dva miliona Palestinaca (AFP)

Portal Middle East Eye objavio je članak koji sadrži oštru kritiku Zapada zbog njegove podrške “genocidu” koji Izrael čini u Pojasu Gaze.

U članku, koji je napisao britansko-izraelski novinar Jonathan Cook, navodi se da “očajnička” kampanja u odbrani izraelskih zločina sadrži mješavinu “štetnih laži” koje su decenijama bile temelj liberalnog demokratskog sistema.

Autor se pozvao na britansku komičnu scenu, koja se odigrala tokom Drugog svjetskog rata, u kojoj se nacistički oficir u blizini prve linije okreće kolegi i, u iznenadnom i komičnom trenutku sumnje u sebe, pita: “Jesmo li mi, zaista, loši momci?”

Cook je napisao da “mi i mnogi drugi osjećamo kao da živimo isti trenutak, koji traje skoro tri mjeseca, iako, ovaj puta, nije ništa smiješno.” Dodao je da zapadni lideri u svojim izjavama i govorima ne samo da podržavaju genocidni rat koji Izrael vodi u Pojasu Gaze, već pružaju i diplomatsko pokriće, oružje i druge vrste vojne pomoći.

Smatra da je Zapad u potpunosti saučesnik u “etničkom čišćenju” najmanje dva miliona Palestinaca, pored činjenice da je ubio više od 21.000 stanovnika Gaze, a ranio desetine hiljada drugih, od kojih su većina žene i djeca.

Zapadni političari insistiraju na “pravu Izraela da se brani” iako je uništio infrastrukturu u Gazi, uključujući vladine zgrade, što je dovelo do kolapsa zdravstvenog sektora, a glad i bolesti počele su uništavati ostatak stanovništva.

Podla djela

Prema članku, Palestinci iz Gaze nemaju kamo da pobjegnu, niti skrovišta da ih zaštiti od bombi koje Sjedinjene Američke Države daju Izraelu. Ako im se na kraju dopusti da pobjegnu, neće im ništa ostati do da emigriraju u susjedni Egipat, koji će im biti trajno “izgnanstvo” nakon decenija raseljavanja unutar i van domovine.

Dok zapadne prijestolnice pokušavaju opravdati ono što nazivaju “odvratnim” akcijama Izraela optužujući Islamski pokret otpora Hamas, izraelski lideri dozvoljavaju svojim vojnicima i milicijama naseljenika koji imaju podršku države da okupiraju Zapadnu obalu – “gdje Hamas uopće ne postoji” – i napadaju i ubijaju Palestince u njoj.

(AFP)

Cook nastavlja da Izrael vodi stari stil “kolonijalnog rata bez srama” protiv autohtonog stanovništva, kakav je prethodio međunarodnom humanitarnom pravu, a zapadni lideri to pozdravljaju. Pita se: “Jesmo li sigurni da nismo loši momci?”

Navodi i da mnogi osjećaju mučninu od izraelskog napada na Gazu, te otkriva šta je “primitivno i ružno” u ponašanju Zapada, koji više od 70 godina obmanjuje prividnim manifestacijama napretka, govoreći o poštivanju ljudskih prava, o razvoju međunarodnih institucija i pravila ratovanja, o čovječnosti.

Da, nastavlja Cook, ove tvrdnje oduvijek su bile “lažne”, a najbolji dokazi njihove neiskrenosti i neistinitosti jesu ratovi u Vijetnamu, na Kosovu, u Afganistanu, Iraku, Libiji, Ukrajini…

Pravi cilj Sjedinjenih Američkih Država i njihovih NATO partnera bio je “pljačkanje” tuđih resursa, održavanje pozicije Washingtona kao svjetskog lidera i bogaćenje zapadnih elita, piše Cook.

Ali što je još važnije – po mišljenju britansko-izraelskog novinara – “prevara” je bila sveobuhvatan narativ koji je za sobom povukao mnoge zapadnjake, tvrdeći da su ratovi bili usmjereni na suočavanje s prijetnjom sovjetskog komunizma, islamskog “terorizma” ili obnavljanja ruskog kolonijalizma. Također je imao za cilj – u krajnjoj liniji – oslobađanje potlačenih žena, zaštitu ljudskih prava i jačanje demokratije.

Genocidni rat

Autor smatra da ova narativna maska Zapada da opravda svoje postupke ovoga puta nema prođe. “Nema humanosti u bombardovanju zarobljenih civila u Gazi, i pretvaranju njihovog malog zatvora u ruševine, koje podsjećaju na zemljotresom sravnjena naselja, no ovaj put je riječ, ne o silama prirode, već katastrofi iza koje stoji čovjek.”

On je negirao da Hamas ima mogućnost da pošalje bilo koju vrstu bojeve glave u Evropu, dodajući da Pojas Gaze nikada – čak ni prije napada na njega – nije bio dijelom islamske imperije koja se sprema da napadne Zapad i podvrgne ga odredbama islamskog šerijata. Također je gotovo nemoguće da Hamas, koji se sastoji od nekoliko hiljada boraca stacioniranih u Gazi, predstavlja stvarnu prijetnju načinu života na Zapadu.

Prema članku, dovođenje u pitanje prava Izraela da istrijebi Palestince u Gazi, glasno pozivanje Palestinaca da se oslobode okupacije i opsade i traženje jednakih prava za sve u regiji… stvari su koje Zapad i Izraelci nazivaju antisemitizmom.

Cook je istakao da je britanski Predstavnički dom velikom većinom glasova izjednačio anticionizam – koji se u ovom slučaju odnosi na one koji se protive “genocidnom ratu” koji je Izrael pokrenuo protiv Gaze – s antisemitizmom.

On je opisao kolektivnu zapadnu kampanju “toliko slobodarskom” da su zapadne elite počele same da ograničavaju slobodu izražavanja i mišljenja u institucijama u kojima bi ove vrijednosti trebale da uživaju snažnu zaštitu.

Zaključio je da Pojas Gaze nije samo linija fronta u genocidnom ratu koji Izrael vodi protiv palestinskog naroda, već i linija fronta u ratu zapadnih elita protiv “naše sposobnosti da kritički razmišljamo kako bismo razvili održiv način života i zahtijevali da se prema drugima postupa s dostojanstvom i ljudskošću koje od drugih tražimo i za sebe.”

„Da, borbene linije su iscrtane, i svako ko odbije da stane uz zle momke je neprijatelj”, zaključio je Cook.

Izvor: Al Jazeera