Iran kaže da je objesio četiri osobe optužene za povezanost sa Mossadom

Grupa je počinila opsežne akcije protiv sigurnosti zemlje pod vodstvom Mossada, javila je pravosudna novinska agencija.

Iran ne priznaje Izrael i dvije zemlje već godinama vode rat u sjeni (Reuters)

Iran je pogubio tri muškarca i jednu ženu koji su osuđeni zbog navodne povezanosti s izraelskom obavještajnom agencijom Mossad, javljaju mediji povezani sa pravosuđem.

“Četiri člana diverzantske grupe povezane sa cionističkim režimom jutros su obješena” u iranskoj sjeverozapadnoj pokrajini Zapadni Azerbajdžan, izvijestila je u petak pravosudna novinska agencija Mizan.

Mizan je identificirao pogubljene muškarce kao Vafu Hanareha, Arama Omarija i Rahmana Parhazu, a ženu kao Nasim Namazi.

Osuđeni su na smrt pod optužbom za “moharebeh”, islamski pravni izraz koji znači “vođenje rata protiv Boga”, i “korupciju na Zemlji” kroz njihovu “saradnju sa cionističkim režimom”, misleći na Izrael.

Grupa je “počinila opsežne akcije protiv sigurnosti zemlje pod vodstvom Mossada”, izvijestio je Mizan.

Četvorka je optužena za otmicu iranskih snaga sigurnosti kako bi od njih izvukla obavještajne podatke, a optuženi su i za paljenje automobila i stanova nekih agenata.

Uhapšeni u maju

Nekoliko drugih koji su radili s istom grupom osuđeni su na po deset godina zatvora, objavio je Mizan, ne iznoseći dodatne pojedinosti.

Iranska obavještajna služba stavila je grupu pod nadzor najmanje četiri mjeseca, počev od januara 2022. do njihovog hapšenja u maju, kada su “prebačeni iz susjedne zemlje” u Iran, prema državnoj novinskoj agenciji IRNA.

Iran ne priznaje Izrael i dvije zemlje već godinama vode rat u sjeni.

Dana 16. decembra, muškarac koji je osuđen jer je “radio za Mossad” pogubljen je u jugoistočnoj pokrajini Sistan-Baluchistan.

Islamska republika je u decembru 2022. objesila četiri osobe koje su bile osuđene za saradnju s izraelskim obavještajnim službama.

Iran optužuje Izrael za izvođenje vala napada i ubistava usmjerenih na njegov nuklearni program. U augustu je Iran optužio Izrael da stoji iza “jedne od najvećih sabotažnih zavjera” usmjerenih na njegovu odbrambenu industriju i proizvodnju projektila.

Prema grupama za ljudska prava, uključujući Amnesty, Iran pogubi više ljudi godišnje nego bilo koja druga nacija izuzev Kine.

Izvor: Agencije