FT: Šta će Zapad napraviti sa zamrznutom ruskom imovinom?

Zbog ruske invazije na Ukrajinu SAD i njegovi saveznici zabranili su transakcije s ruskom centralnom bankom i ministarstvom finansija.

Ruska centralna banka potvrdila je da je na Zapadu zamrznuta imovina u vrijednosti od gotovo 300 milijardi dolara (Reuters)

Zbog ruske invazije na Ukrajinu SAD i njegovi saveznici zabranili su transakcije s ruskom centralnom bankom i ministarstvom finansija. Zapad je blokirao i gotovo 300 milijardi dolara ruske državne imovine i mogao bi razmotriti njenu zapljenu, prema izvještaju Financial Timesa.

Mogućnosti zapljene trebale bi, po prijedlogu SAD-a, razmotriti radne grupe članica G7, izvijestio je londonski poslovni list, a prenosi Hina.

Poput drugih centralnih banaka, i ruska centralna banka prebacila je dio zlatnih i deviznih rezervi u likvidnu imovinu poput vodećih svjetskih valuta, zlata i državnih  obveznica. Otprilike polovinu tih rezervi Rusija je držala na Zapadu.

Ruska centralna banka potvrdila je da je na Zapadu zamrznuta imovina u vrijednosti od gotovo 300 milijardi dolara. Ukupne ruske rezerve stranih valuta i zlata iznosile su tada 612 milijardi dolara.

Ruski predsjednik Vladimir Putin optužio je Zapad da vodi ekonomski rat protiv Rusije, proglasivši zamrzavanje rezervi krađom, a guvernerka centralne banke Elvira Nabiullina izložena je žestokim kritikama nacionalista.

Jasni trag vlasništva

Ruska centralna banka nije objavila detaljne podatke o zamrznutoj imovini, ali grubu procjenu omogućuju dokumenti koji detaljno opisuju rusku imovinu na početku 2022. godine.

U to vrijeme banka je držala gotovo 207 milijardi dolara imovine u eurima, 67 milijardi u američkim dolarima i 37 milijardi u britanskim funtama.

Također je posjedovala 36 milijardi dolara u japanskoj valuti, 19 milijardi dolara u kanadskim dolarima, šest milijardi dolara u australskim i 1,8 milijardi u singapurskim dolarima. U švicarskim francima držala je gotovo milijardu dolara.

Centralna banka saopćila je da su ta sredstva uglavnom uložena u strane vrijednosne papire, položena na bankovne depozite i na nostro račune u korespodentnoj banci.

Obvezničke portfelje banaka najvećim dijelom čine državne obveznice Kine, Njemačke, Francuske, Britanije, Austrije i Kanade. Rezerve zlata pohranjene su u Rusiji, a ulaganja u juanima u Kini.

Ruska centralna banka nije se skrivala iza složenih lanaca nominalnih vlasnika pa identificiranje imovine neće biti teška zadaća, piše FT.

Većina imovine, uključujući privatnu imovinu ruskih građana, zamrznuta je kod depozitara.

‘Sveta krava’

Ruski dužnosnici u više su navrata upozoravali da se državna konfiskacija imovine protivi načelima slobodnog tržišta.

“Vidjet ćemo što će odlučiti. Zaštita privatnog vlasništva sveta je krava koja ih hrani već stoljećima”, rekao je visoki ruski dužnosnik Reutersu pod uvjetom da ostane neimenovan.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima prošle sedmice da će Rusija potencijalno oduzimanje imovine osporavati na sudu. “Ako nam nešto zaplijene, proučit ćemo kako uzvratiti istom mjerom”, rekao je Peskov.

“Napravit ćemo to odmah”, poručio je glasnogovornik Kremlja.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada