Bivši šef Mossada: Otpor je pregazio okupaciju kroz tunele

Postoji neka vrsta iznenađenja u moći ovog podzemnog grada; mi djelujemo iznad zemlje, a oni ispod, kaže bivši šef izraelskog Mossada.

Cohen: Jedini način da se postigne dogovor o oslobađanju zarobljenika je nastavak rata (AP)

Bivši šef izraelskog Mossada Yossi Cohen rekao je da se Pojas Gaze posljednjih decenija izuzetno pripremio za ovaj rat.

Cohen je u intervjuu za izraelsku državnu televiziju Kan rekao da je palestinski otpor izdominirao nad izraelskom okupacionom vojskom u Pojasu Gaze kroz tunele, koji se smatraju podzemnim gradom sa dubokim i dugim skloništima, uz logističku pripremu koja im omogućava mnogo duži podzemni život nego smo mislili.

“Postoji neka vrsta iznenađenja u moći ovog podzemnog grada; mi djelujemo iznad zemlje, a oni ispod”, rekao je.

Atentati na vodstvo otpora

U drugom kontekstu, Cohen je objasnio da Izrael, ako želi nastaviti rat u Gazi, mora slušati Sjedinjene Američke Države i nastaviti dopremanje humanitarne pomoći građanima Pojasa, kako ne bi izgubio međunarodnu podršku zbog humanitarne katastrofe u Gazi.

Što se tiče uloge koju je obnašao tokom godina koje su prethodile operaciji Poplava Al-Aksa 7. oktobra, Cohen je rekao: “Bio sam šef Mossada i godinama sam govorio da je prebacivanje novca u Gazu pogrešno. No, to je bila percepcija vladine politike koju sam morao provoditi. Ako bih danas iznosio svoj stav, rekao bih da je neophodno potpuno se odvojiti od Pojasa Gaze. Tražio bih još više i jače zidove prema Gazi koji će nas bolje štititi.”

Bivši šef Mossada izrazio je podršku operacijama atentata na visoke lidere palestinskih frakcija, te istakao da se vođe Islamskog pokreta otpora Hamas kreću slobodno, a njihove lokacije su poznate. No, politička je odluka da se atentati na njih ne izvršavaju, jer operativna sposobnost za to postoji.

Protiv zaustavljanje rata

Što se tiče vojne operacije, Cohen je rekao da se protivi prekidu vatre u Gazi, ističući da je jedini način da se postigne dogovor o oslobađanju zarobljenika nastavak rata.

Bivši šef Mossada mišljenja je da Tel Aviv treba izgraditi neku vrstu arapske koalicije, a zatim i širu međunarodnu, kako bi upravljali Gazom nakon završetka rata.

Što se tiče sjevernog Izraela, rekao je da se mora nastaviti davati šansa za političko rješenje i izbjeći otvaranje drugog fronta u vrijeme kada je Hezbolah spreman za rat, jer (Cohen) ne vjeruje da je izraelska vojska spremna ratovati na dva fronta u isto vrijeme.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada