Abu Ubaida: Brigada Qassam uništila više od 800 izraelskih vojnih vozila

U audio snimku koji je dobila Al Jazeera, glasnogovornik Qassama rekao je da je nakon 83 dana izraelske agresije otpor i dalje na terenu i suprotstavlja se okupatorskim vojnicima.

Brigade Al-Qassam objavile su u četvrtak da su ubile izraelske vojnike i gađale oko 20 vojnih vozila u operacijama u centralnom i južnom dijelu Pojasa Gaze (Reuters)

Abu Ubaida, glasnogovornik Brigada Izz al-Din al-Qassam ₋ vojnog krila Islamskog pokreta otpora Hamas ₋ otkrio je da je palestinski otpor uspio uništiti 825 izraelskih vojnih vozila od početka agresije na Pojas Gaze.

Abu Ubaida je dodao, u audio snimku koji je dobila Al Jazeera, da je nakon 83 dana izraelske agresije otpor i dalje na terenu i suprotstavlja se okupatorskim vojnicima. Rekao je da su Brigade Al-Qassam objavile veliki broj fotografija koje dokumentiraju napade njihovih boraca na izraelske okupatorske vojnike i njihova vozila, rekavši: “Ovo je samo kap u moru.”

Brigade Al-Qassam objavile su u četvrtak da su ubile izraelske vojnike i gađale oko 20 vojnih vozila u operacijama u centralnom i južnom dijelu Pojasa Gaze, dok je okupatorska vojska objavila smrt još tri svoja pripadnika.

Nepokolebljivost palestinskog naroda

Abu Ubaida je potvrdio da je prioritet otpora u Pojasu Gaze “zaustavljanje agresije na naš narod i da nema važnijeg prioriteta od toga”. Naglasio je da “nema nikakvih dogovora u ratu, niti pregovora o razmjeni zarobljenika koje možemo prihvatiti prije potpunog prestanka agresije na naš narod”.

Skrenuo je pažnju na nepokolebljivost palestinskog naroda i nepokolebljivost boraca otpora na terenu, ističući da su okupaciji zadali ”udarac stoljeća”. ”Poručili smo svijetu da smo narod koji traži pravo i slobodu u životu”, dodao je.

Također je rekao da je bitka Potop Al-Aksa “dovela cionističku tvorevinu na put nestanka”, te kako se otpor borio decenijama za dobrobit palestinskog naroda, a zatim je uslijedila i operacija Potop Al-Aksa. Istakao je da se i dalje bore i pripremaju, jer znaju da se za svoja prava moraju izboriti.

Abu Ubaida je u svom obraćanju govorio i o međunarodnim stavovima u vezi sa izraelskim masakrima koji se dešavaju u Gazi, rekavši da je ”zvanični” svijet podijeljen na nepravedne zločince i bespomoćne posmatrače.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada