Pakistan zabranio proslavu Nove godine

Pokažite solidarnost sa potlačenim Palestincima i na jednostavan način obilježite početak Nove godine, rekao je pakistanski premijer, Anwar ul Haq Kakar.

Pakistanska nacija je u žalosnoj situaciji, ocijenio je privremeni premijer Pakistana (AFP)

Privremeni premijer Pakistana Anwar ul Haq Kakar saopštio je da su sve proslave vezane za Novu godinu zabranjene širom zemlje iz solidarnosti sa Palestincima koji se suočavaju sa “najgorom izraelskom brutalnošću od 7. oktobra”.

“Pakistanska nacija je u žalosnoj situaciji, pa je imajući u vidu situaciju, vlada Pakistana odlučila zabraniti sve proslave vezane za Novu godinu. Apelujem na sve Pakistance – pokažite solidarnost sa potlačenim Palestincima i na jednostavan način obilježite početak Nove godine”, rekao je premijer u televizijskom obraćanju, prenosi Tanjug, pozivajući se na TV Geo.

Ublažavanje humanitarne krize

Kakar je napomenuo da je Pakistan poslao dvije pošiljke pomoći u Gazu i da će uskoro poslati treću kako bi pomogao u ublažavanju humanitarne krize nakon izraelskog bombardovanja.

On je naveo da su pakistanske vlasti također u kontaktu sa egipatskim i jordanskim kolegama zbog situacije u Gazi.

Ranije je grad Sharjah u Ujedinjenim Arapskim Emiratima najavio zabranu proslave Nove godine također u znak solidarnosti sa Palestinom.

Izvor: Agencije