Izraelski analitičari: Gaza nam je očitala lekciju

Član Knesseta Almog Cohen je rekao da su u Izraelu postali arogantni slušajući bajke o najjačoj vojsci i supersili, dodajući da on u tu bajku više ne vjeruje.

Moramo razmišljati o vraćanju kidnapovanih prije svega, rekao je jedan od sagovornika (Reuters)

Analitičari su tokom diskusija u izraelskim medijima kazali da se postizanje vojne pobjede u Pojasu Gaze čini veoma teškim, ističući da je Hamas Izraelu 7. oktobra očitao lekciju, te da je trenutno jedina moguća pobjeda Izraela odlazak premijera Benjamina Netanyahua.

Bivši šef policije Dan Halutz rekao je da ovaj rat neće rezultirati pobjedom, već samo gubicima, ističući da je jedina pobjeda da Netanyahu napusti svoju funkciju i da “moramo stimulisati Izraelce na postizanje ovog cilja”.

U tom kontekstu, Raz Matalon – član porodice jednog od zarobljenika – rekao je da su Izraelci mnogo izgubili zbog, kako je rekao, “stanja sljepila u kojem živimo”.

Dodao je: “Prošli smo ovu fazu i stvari su postale transparentne i jasne. Ne vjerujemo slijepo odbrani kako smo ranije vjerovali.”

“Želim reći nešto jednostavno, a to je da kretanje naprijed ponekad zahtijeva da učinite korak unazad. To bi mogao biti recept za reorganizaciju”, rekao je.

“Moramo razmišljati o vraćanju kidnapovanih (zatvorenika) prije svega.”

Očitali su nam lekciju

Član Knesseta Almog Cohen kaže da je Izrael “zaboravio da neprijatelj (otpor) prati, sluša i analizira”:

“Ono što mi radimo (na vojnom polju) ne radi regrut prvog dana svoje regrutacije.”

“Postali smo arogantni i digli nos slušajući bajke o najjačoj vojsci i supersili”, rekao je Cohen.

“U tu bajku više ne vjerujem. Naučio sam lekciju o poniznosti.”

Cohen je nastavio: “Nalazite se usred džungle, ako vjerujete da ste najjači, drugi će vam dokazati suprotno. Ako vjerujete da ste najmudriji, dokazat će vam da ste glupi, a ako vjerujete da ste najrazvijeniji, oni će vam na najprimitivniji način dokazati da niste, što se i desilo 7. oktobra ove godine”.

Član Knesseta potvrdio je da postoje strateški problemi koji zahtijevaju rješenja, dodajući: “Ali jedina stvar koja nam je sada potrebna jeste postizanje pobjede”.

Trupe samo ograničeno djeluju

Član Knesseta iz stranke Likud, Danny Danon, također je rekao da je Izrael spreman platiti visoku cijenu, i da je to ranije dokazao kada je odlučio prekinuti borbe (privremeno primirje), ističući da je “zabrinut zbog izjava izraelskog načelnika štaba.”

Danon je naglasio da izraelske snage “rade u vrlo ograničenom obimu u Khan Yunisu i da nismo ni stigli do ulice Salah al-Din u gradu Rafah, a prelaz Rafa nije pod našom kontrolom”.

“Mislim da je preuranjeno govoriti o povratku (doseljenika u okolinu Pojasa Gaze)”, dodao je.

Aviv Bushinsky, bivši Netanyahuov savjetnik za medije, rekao je: “Mislio sam da smo vrlo blizu uništenja Islamskog pokreta otpora Hamas, kao što su nam rekli, ali analitičari sada kažu da će za to trebati vremena.”

“Načelnik štaba je u novembru govorio da je Izrael blizu rušenja ili čak iskorjenjivanja Hamasa u sjevernoj Gazi. Jesmo li uspjeli u tome?”, zapitao je.

“Da li, uopće, znaju gdje se tačno ili približno nalazi Yahya Sinwar, kao što je rekao premijer?”

Bushinsky je govor zaključio rekavši: “Prije dvije sedmice, premijer je govorio da je kraj Hamasa blizu, ali gdje smo sada? Šta je sa vojnicima na terenu?”.

“Moramo znati gdje je kraj i pružiti utjehu porodicama koje strahuju da će im djeca biti ubijena, da ne spominjem da nas, nakon što završimo sa Gazom, čeka sjever (Liban).”

Izvor: Al Jazeera