Drogu i oružje iz Pakistana krijumčare dronovima

Ranije su za krijumčarenje druge između Pakistana i Indije korištene kamile i golubovi pismonoše, a sada ih je zamijenila tehnologja.

Dronovima se ove godine preko granice prenijelo 60 posto od ukupno prokrijumčarene droge u Indiji (Reuters - Ilustracija)

Indijski zvaničnici saopštili su da su dronovi koji nose opijum, heroin ili oružje postali glavno sredstvo za krijumčarenje preko granice iz Pakistana.

Zvaničnici indijskih graničnih sigurnosnih snaga (BSF) u pograničnoj državi Punjab rekli su za The Guardian da su ove godine presreli 90 dronova iz Pakistana i da se taj broj “svakog mjeseca povećava”, prenijela je Beta.

Najveći broj dronova prevozio je opijum i heroin, najvjerovatnije iz Afganistana, ali su neki od njih nosili oružje, pištolje i jurišne puške kineske proizvodnje.

Dronovima se ove godine preko granice prenijelo 60 posto od ukupno prokrijumčarene droge u Indiji, prema zvaničnicima.

Dronovi, poznati kao heksakopteri, mogu ponijeti do 15 kilograma tereta i opremljeni su kamerama visoke rezolucije, a drogu nose u malim vrećicama ili flašama Coca-Cole.

Indija i Pakistan, rivali s nuklearnim oružjem, ratovali su četiri puta. Indijski granični zvaničnici saopštili su da sve veći broj dronova koji prelijeće iz Pakistana predstavlja značajan sigurnosni rizik.

“Sve što u Indiju ne ulazi legalno predstavlja sigurnosni izazov za nas. Slučajevi kada dronovi prenose oružje imaju potencijal da naprave štetu”, rekao je Atul Fulzele, generalni inspektor BSF-a u Punjabu.

Višedecenijsko krijumčarenje

Krijumčarenje između Pakistana i Indije traje decenijama. Korištene su kamile i golubovi pismonoše, ali i ljudi koji bi drogu prenosili kroz podzemne tunele.

“Nekada smo bili fokusirani samo na kopno, ali krijumčarenje zrakom je novo za nas i to je zaista izazov”, rekao je Fulzele.

U zelenim poljima riže u blizini pandžabskog sela Attari, dva kilometra od granice sa Pakistanom, službenici BSF-a odveli su novinare Guardiana na mjesto gdje je dan ranije oboren dron koji je nosio pet kilograma heroina.

Fulzele je rekao da nisu imali komunikaciju sa svojim kolegama preko granice, ali s obzirom na sve veći obim infiltracije, sumnjaju da pakistanski zvaničnici ne žele da istražuju te slučajeve.

On dodaje da je brzo napredovanje tehnologije usložnilo problem. Ranije su dronovi mogli biti otkriveni lakše jer su bili bučni, veliki i mogli su da lete na visini do jedan kilometar.

Međutim, danas je skoro nečujne mini-dronove mnogo teže uočiti.

Izvor: Agencije