Vrhovni sud Michigana odbio pokušaj zabrane Trumpove kandidature 2024.

Birači su tražili diskvalifikaciju Donalda Trumpa s predsjedničkih izbora sljedeće godine zbog njegove uloge u napadu na Capitol u januaru 2021.

Vrhovni sud Colorada prošle je sedmice diskvalifikovao Trumpovu kandidaturu u toj državi, ali to nije uradio i sud Michigana (Reuters)

Vrhovni sud Michigana odbio je razmotriti zahtjev birača koji su tražili diskvalificiranje Donalda Trumpa s predsjedničkih izbora sljedeće godine zbog njegove uloge u napadu na Capitol 6. januara 2021.

Presuda omogućuje Trumpu da ostane na glasačkom listiću u toj saveznoj državi, prenosi Hina.

Glasači su pokušali diskvalifikovati Trumpa prema odredbi u Ustavu SAD-a koja zabranjuje obavljanje javne dužnosti osobama koje su učestvovale u pobuni, a prethodno su položili zakletvu Sjedinjenim Američkim Državama.

Vrhovni sud države Colorado prošle je sedmice diskvalifikovao Trumpovu kandidaturu u Coloradu pozivajući se na navedenu ustavnu poredbu, čineći ga prvim predsjedničkim kandidatom u historiji SAD-a koji se smatra nepodobnim za Bijelu kuću, prema rijetko korištenoj odredbi Ustava SAD-a.

Presuda se odnosi samo na republikanske predizbore u Coloradu 5. marta, ali bi mogla utjecati na Trumpov status na predsjedničkim izborima 5. novembar.

Trump: Spriječiti ponavljanje 2020.

Bivši američki predsjednik pozdravio je odluku Vrhovnog suda Michigana, dodajući da se mora spriječiti da izbori 2024. godine budu “namješteni i pokradeni”, prenosi Tanjug.

“Vrhovni sud Michigana je snažno i s pravom odbio pokušaj očajnih demokrata da skinu vodećeg kandidata na predsjedničkim izborima 2024. sa glasačkog listića u saveznoj državi Michigan”, napisao je Trump na svojoj društvenoj mreži TruthSocial.

Dodao je da je “ovaj patetični pokušaj namještanja izbora propao širom zemlje, uključujući države koje historijski naginju demokratama.”

Izvor: Agencije