Vlada Gaze optužuje Izrael za krađu organa iz tijela preminulih i poziva na međunarodnu istragu

U koordinaciji s Ujedinjenim nacijama, kako navode medicinski izvori, u Gazu su stigla tijela oko 80 Palestinaca koje je ubila izraelska vojska i zadržala ih zbog tekuće kopnene operacije.

Palestinci plaču nad tijelima ubijenih u izraelskom napadu na Khan Younis na jugu Pojasa Gaze (Anadolija)

Vladin ured za medije u Gazi iznio je optužbu protiv Izraela za krađu organa iz tijela mrtvih Palestinaca na sjeveru Pojasa Gaze i pozvao na formiranje nezavisne međunarodne istražne komisije.

U koordinaciji s Ujedinjenim nacijama, kako navode medicinski izvori, u utorak su u Gazu stigla tijela oko 80 Palestinaca koje je ubila izraelska vojska i zadržala ih zbog tekuće kopnene operacije na sjeveru Pojasa Gaze od 27. oktobra, prenosi Anadolija.

“Nakon pregleda tijela, postalo je jasno da je njihov izgled značajno izmijenjen, što nedvosmisleno ukazuje na to da je okupacija ukrala vitalne organe iz tijela ovih mrtvih Palestinaca”, naveo je Vladin ured za medije je u saopćenju.

U saopćenju se navodi da je okupator predao “neidentifikovana tijela, odbio da se označe njihova imena i da se utvrde mjesta odakle su ukradena”.

Ured je osudio “nepoštovanje dostojanstva tijela 80 Palestinaca od strane vojske”, koja su dostavljena preko prelaza Kerem Shalom na krajnjem jugu Pojasa.

“Okupacija je ponovila zločin zadržavanja tijela više puta tokom genocidnog rata. Prethodno je ekshumirala grobove u Jabaliji (na sjeveru Pojasa Gaze) i iz njih ukrala neka tijela”, naveo je ured.

Nezavisna istražna komisija

Vladin ured za medije pozvao je na “formiranje potpuno nezavisne međunarodne istražne komisije za otmice tijela preminulih i krađu njihovih vitalnih organa od strane okupacione vojske”, ističući da Izrael još uvijek drži “tijela na desetke preminulih iz Gaze”.

Ured je osudio “nereagiranje međunarodnih organizacija koje djeluju u Pojasu Gaze, poput Crvenog krsta, kada su posrijedi takvi užasni zločini koje je počinila okupaciona vojska”.

Marwan al-Hams, direktor bolnice Abu Yousef al-Najjar u Rafahu, rekao je u utorak za Anadoliju da su ih Ujedinjene nacije obavijestile o “dopremanju u Gazu tijela oko 80 preminulih Palestinaca”.

“Tijela su stigla u kontejneru. Neka su bila kompletna, druga su bila djelimična, a kod nekih su dijelovi tijela bili raspadnuti”, rekao je.

Od 7. oktobra izraelska vojska vodi razorni rat u Pojasu Gaze, koji je do utorka oduzeo živote 20.915 osoba, prouzrokovao ranjavanje njih 54.918 (većinom djece i žena) te rezultirao masovnim uništenjem infrastrukture i humanitarnom katastrofom bez presedana, kako se navodi u saopćenju vlasti Pojasa Gaze i Ujedinjenih naroda.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada