Turski parlamentarni odbor dao odobrenje članstvu Švedske u NATO-u

Komisija turskog parlamenta za vanjske poslove je odobrila švedsku kandidaturu za NATO, što predstavlja ključan korak prema proširenju zapadnog bloka nakon 19 mjeseci odgode.

Ankara je ratificirala finsko članstvo, no prigovarala je zbog Švedske tvrdeći da Štokholm štiti grupe koje Ankara smatra terorističkima (Reuters)

Odbor turskog parlamenta za vanjske poslove odobrio je švedsku kandidaturu za NATO, što predstavlja ključan korak prema proširenju zapadnog bloka nakon 19 mjeseci odgode tokom kojih je Ankara od Štokholma zahtijevala ustupke vezane uz terorizam.

Sljedeći korak je glasanje u parlamentu, a očekuje se da će do njega doći unutar nekoliko sedmica te da će kandidatura i tamo biti odobrena, prenosi Hina.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan bi potom trebao potpisati zakon, čime će se okončati postupak koji je frustrirao saveznike Ankare i testirao njene veze sa zapadom.

Švedska i Finska su prošle godine zatražile članstvo u NATO-u nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Ankara je ratificirala finsko članstvo, no prigovarala je zbog Švedske tvrdeći da Štokholm štiti grupe koje Ankara smatra terorističkima.

Glavna prepreka

Mađarska također nije ratificirala članstvo Švedske, ali Turska se smatra glavnom preprekom njenu pristupanju.

Erdogan je povukao svoje primjedbe na članstvo Švedske u NATO-u u julu nakon što se Štokholm obračunao s kurdskim grupama koje Ankara smatra teroristima.

“Vidimo promjenu u politici u Švedskoj. Vidimo da su neke odluke donesene na sudovima, iako njih malo”, rekao je Fuat Oktay, zastupnik iz Erdoganove vladajuće stranke AKP i šef parlamentarnog Odbora za vanjske poslove, u televizijskom intervjuu u ponedjeljak.

“Imali smo neke zahtjeve za poduzimanje daljnjih koraka”, dodao je.

Erdogan je u decembru sugerirao da će Parlament djelovati po pitanju Švedske samo ako američki Kongres odobri traženu tursku kupnju desetaka borbenih aviona F-16 i rezervnih dijelova te ako drugi NATO saveznici, uključujući Kanadu, ukinu embargo na oružje Ankari.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada