Analitičari: Izraelska priča o trećoj fazi rata je bijeg od vojnog neuspjeha

Izrael se nada da će nova faza rata umanjiti teret ekonomskih posljedica i smanjiti trošak rezervnih vojnika, smatraju stručnjaci.

Stopa mrtvih oficira u redovima izraelske vojske najveća je u historiji ratovanja u Tel Avivu, napominje Muhannad Mustafa (Reuters)

Stručnjaci i analitičari slažu se da je izraelska priča o trećoj fazi rata u Pojasu Gaze bijeg od vojnog neuspjeha, dok su njihova mišljenja podijeljena kada je riječ o tome kakav će biti odgovor Irana na ubistvo njegovog istaknutog vojnog savjetnika u Siriji.

Stručnjak za pitanja Izraela dr. Muhannad Mustafa smatra da priča Izraela o novoj fazi rata u Gazi predstavlja pokušaj koračanja naprijed nakon neuspjeha u postizanju ciljeva te pokušaj smanjivanja pritiska naroda na vladu Benjamina Netanyahua zbog gubitaka okupacione vojske.

Dodaje da je stopa mrtvih oficira u redovima izraelske vojske najveća u historiji ratovanja u Tel Avivu te da se Izrael nada da će nova faza rata umanjiti teret ekonomskih posljedica i smanjiti trošak rezervnih vojnika.

Priča o novoj fazi rata je nastala u okviru Netanyahuove tendencije da produžava trajanje rata, smatra stručnjak. Objasnio je da je Netanyahu u jednom članku predstavio svoju viziju političkog rješenja u tri tačke: eliminacija Islamskog pokreta otpora (Hamas), demilitarizacija Gaze i podučavanje Palestinaca takozvanoj ljubavi prema životu, što u praksi označava dugotrajnu okupaciju Pojasa Gaze.

Treća faza borbi

Profesor političkih nauka i međunarodnih odnosa dr. Khalil al-Anani je rekao da postoji neslaganje između Izraela i Amerike oko načina ratovanja, trajanja rata i perioda poslije rata, jer Netanyahu odbija povratak palestinskih vlasti, što je u suprotnosti sa željama Washingtona. Međutim, izborne kalkulacije, kako tvrdi Al-Anani, primorale su američkog predsjednika Joea Bidena da slijepo slijedi Netanyahua i njegova uputstva, uprkos želji da okonča rat što je prije moguće.

Izraelski mediji objavili su da se izraelska vojska sprema da u narednim sedmicama pređe na treću fazu borbi u Pojasu Gaze, koja podrazumijeva “prekidanje kopnenog manevra u Pojasu, smanjenje snaga, demobilizaciju rezervnih vojnika, pribjegavanje fokusiranim zračnim napadima i uspostavljanje tampon zone na granicama između Izraela i Pojasa Gaze”.

Vojni i strateški stručnjak generalmajor Fayez Al-Duwairi objašnjava da ne postoje stvarne granice između faza rata u Gazi. Faze o kojima se govori nisu po standardima koji se uče u vojnim institutima, jer nisu postignuti određeni ciljevi da bi se prešlo na druge.

Dodao je da borbe na sjeveru Pojasa Gaze i dalje traju te da je kopnena operacija podijeljena na fazu prije privremenog primirja i nakon njega. Kopnena operacija na jugu u Khan Younisu započeta je s uvjerenjem da predstavlja oblik rata u sljedećoj fazi.

Ubistvo Mousavija

Kada je riječ o ubistvu jednog od savjetnika Iranske revolucionarne garde u Siriji Radhi Mousavija, dr. Muhannad je rekao da, s obzirom na historiju sukoba sa Iranom, očekuje se odgovor “iranskim oružjem” te će se vjerovatno intenzivirati sukobi na sjevernom frontu između Izraela i libanskog Hezbollaha.

Al-Anani vjeruje da bi Teheran mogao koristiti jemenski front jer je on mekši i življi od Libana, Sirije i Iraka, posebno u kontekstu operacija grupe Ansar Allah (poznate kao Husi) u Crvenom moru i progona brodova koji su krenuli ka izraelskim lukama.

Vojni stručnjak Fayez Al-Duwairi rekao je da ubistvo iranskog savjetnika neće u velikoj mjeri promijeniti trenutna dešavanja, podsjećajući na likvidaciju iranskih generala i drugih u Sirij, na što Iran nije reagirao u skladu sa izjavama.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada