Preminuo Jacques Delors, arhitekt jedinstvene Evropske unije

Dok je bio predsjednik Evropske komisije nastao je šengenski prostor, uvedena je valuta euro, kao i program za razmjenu studenata Erasmus.

Jacques Delors bio je gorljivi zagovornik poslijeratne evropske integracije (EPA)

Bivši predsjednik Evropske komisije Jacques Delors, utemeljitelj historijskog projekta jedinstvene valute Evropske unije, preminuo je u dobi od 98 godina, izvijestio je u srijedu AFP, pozivajući se na njegovu kćerku Martine Aubry.

Delors, gorljivi zagovornik poslijeratne evropske integracije, obavljao je dužnost predsjednika Evropske komisije u tri mandata, što je više od bilo kojeg predsjednika Evropske komisije.

Na čelu te institucije bio je od januara 1985. do kraja 1994, prenijela je Hina.

Član Socijalističke stranke, Delors je bio ministar finansija pod predsjednikom Francoisom Mitterrandom od 1981. do 1984.

Dok je bio predsjednik Evropske komisije nastao je šengenski prostor, uvedena je valuta euro, kao i program za razmjenu studenata Erasmus.

Odbio predsjedničku kandidaturu

Delors se povukao iz politike 1995. nakon što je odbio ponudu za predsjedničkog kandidata Socijalističke stranke iako su mu ankete išle u prilog.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron poručio je kako je Delors služio kao “neiscrpni arhitekt naše Evrope” i borac za ljudsku pravdu.

Michel Barnier, glavni pregovarač Evropske unije tokom Brexita, rekao je da je Delors bio inspiracija i razlog za “vjerovanje u ‘određenu ideju’ politike, Francuske i Europe”.

Jacques Lucien Jean Delors rođen je u Parizu 1925. godine.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada