Japan ukinuo zabranu rada najvećoj nuklearnoj elektrani na svijetu

S kapacitetom od 8,212 megavata, nuklearna elektrana je izvan funkcije od 2012. godine nakon što je katastrofa u Fukushimi godinu dana ranije dovela do zatvaranja svih nuklearnih elektrana u Japanu. 

Tepco nastoji ponovo pokrenuti najveću svjetsku nuklearnu elektranu kako bi smanjio operativne troškove (Reuters)

Japanski regulator za nuklearnu energiju ukinuo je zabranu rada nuklearnoj elektrani Kashiwazaki-Kariwa kompanije Tokyo Electric Power (Tepco), čime joj je dao dopuštenje da prikupi saglasnost lokalnih vlasti za ponovno pokretanje elektrane.

Tepco nastoji ponovo pokrenuti najveću svjetsku nuklearnu elektranu kako bi smanjio operativne troškove, ali za to mu saglasnost trebaju dati lokalne vlasti prefekture Niigata, grad Kashiwazaki i selo Kariwa u kojem se nalazi. Ne zna se kada bi se to moglo dogoditi, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

S kapacitetom od 8,212 megavata, nuklearna elektrana je izvan funkcije od 2012. godine nakon što je katastrofa u Fukushimi godinu dana ranije dovela do zatvaranja svih nuklearnih elektrana u Japanu.

‘Sigurnost na prvom mjestu’

Uprava za nuklearnu regulaciju (NRA) zabranila je 2021. godine Tepcu da upravlja s Kashiwazaki-Kariwom, njegovom jedinom operativnom nuklearnom elektranom jer su se kršile mjere sigurnosti, što se odnosi na neuspješnu zaštitu nuklearnih materijala i pogrešne korake koji su doveli do pristupa neovlaštenog člana osoblja osjetljivim područjima elektrane.

“Vlada će tražiti razumijevanje i saradnju prefekture Niigata i lokalnih zajednica, naglašavajući ‘sigurnost na prvom mjestu'”, rekao je Yoshimasa Hayashi, glasnogovornik vlade.

Japan, koji je siromašan resursima, odlučan je u namjeri da pokrene više svojih nuklearnih elektrana kako bi smanjio ovisnost o uvezenim fosilnim gorivima kao što je ukapljeni prirodni plin (LNG).

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada