Husi gađali trgovački brod i poslali dronove na Izrael

Lansirani su projektili na brod MSC Uniteda koji se oglušio na upozorenja, dok je dronovima ciljan izraelski lučki grad Eilat.

Incidenti dolaze usred velikih napetosti u Crvenom moru, gdje Husi sedmicama gađaju komercijalne brodove u znak solidarnosti sa Palestincima (Reuters)

Jemenska pobunjenička grupa Husi objavila je da je izvela napade bespilotnim letjelicama ciljajući izraelski lučki grad Eilat, kao i komercijalni brod u Crvenom moru, dok grupa koju podržava Iran pojačava napade za koje kaže da su pritisak na Izrael da okonča svoj rat u Gazi.

Govoreći u utorak, vojni glasnogovornik Husa Yahya Sarea rekao je da je grupa izvela napade bespilotnim letjelicama na Eilat i “druga područja u okupiranoj Palestini”.

Sarea je dodao da su Husi također lansirali projektile na brod MSC Uniteda u Crvenom moru nakon što se oglušio na tri poziva upozorenja.

MSC Mediterranean potvrdio je da je MSC United VIII, koji je bio na putu iz luke King Abdullah u Saudijskoj Arabiji za Karachi u Pakistanu, napadnut u utorak, ali da je posada na sigurnom. Kompanija navodi da provodi procjenu i da je o incidentu izvijestila pomorsku koaliciju predvođenu SAD-om u Crvenom moru.

Objava Husa dolazi nekoliko sati nakon što je britanska pomorska grupa rekla da je primila izvještaje o incidentu koji uključuje brod u blizini obale Jemena, rekavši da su viđeni dronovi i da se čula eksplozija.

Pomorske trgovačke operacije Ujedinjenog Kraljevstva (UKMTO) u utorak su saopćile da se incident dogodio oko 60 nautičkih milja (111 kilometara) od jemenske luke Hodeidah.

“Komercijalni brod napadnut je od strane dva samoubilačka drona”, izvijestio je dopisnik Al Jazeere Resul Serdar iz Džibutija, koji se nalazi u istočnoj Africi, a koji od Jemena dijeli more.

“[UKMTO] kaže da dronovi nisu prouzrokovali nikakvu štetu na brodu. Brod je sada siguran, nastavlja svoje putovanje, a u stalnoj je komunikaciji sa pomorskom koalicijom koju je formirao SAD.”

Solidarnost sa Palestincima

Incidenti dolaze usred velikih napetosti u Crvenom moru, gdje Husi sedmicama gađaju komercijalne brodove u znak solidarnosti sa Palestincima.

Izvještaj UKMTO-a uslijedilo je nakon dvije druge eksplozije koje su pogodile brod u blizini Hodeideha ranije u utorak.

SAD je rekao da su Husi, koji kontroliraju velike dijelove sjevernog Jemena, izveli više od 100 napada bespilotnim letjelicama i projektilima, ciljajući deset komercijalnih brodova koji su povezani s desecima zemalja.

Grupa je također lansirala projektile i bespilotne letjelice na Izrael, koji je izveo razorni napad na opkoljenu enklavu Gazu, gdje se bori protiv Hamasa nakon smrtonosnog napada na južni Izrael 7. oktobra.

U izraelskom napadu na Gazu ubijeno je više od 20.000 Palestinaca, te se pojavila zabrinutost zbog mogućnosti šire regionalne eskalacije.

Napadi Husa u Crvenom moru uzrokovali su značajne poremećaje duž vitalne pomorske rute, zbog čega su neke kompanije preusmjeravale svoje brodove na druge, uz znatne troškove.

SAD je nedavno najavio sigurnosnu koaliciju za zaštitu komercijalnih brodova od takvih napada, provodeći patrole u nastojanju da spriječe daljnje napade.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada